Jaké zvolit trvalky na zahradu      

Trvalky jsou víceleté rostliny, které jsou nenáročné, odolné a dlouho kvetou. V zahradě by měly být zastoupeny různé druhy, aby nám jejich květy dělaly radost od brzkého jara až do pozdního podzimu. Které trvalky jsou téměř bezúdržbové?

Kosatec sibiřský – Iris sibirica

Kosatce sibiřské se hodí do přírodních a venkovských zahrad. Jsou vlhkomilné, nesnáší však přemokření. Daří se jim podél okrajů jezírek nebo záhonů. Na slunném stanovišti bohatě kvetou v mnoha barevných variantách. Doporučujeme žlutobílý Butter and Sugar, modrý Caesars Brother nebo vínový Miss Apple.

Iris sibirica
Iris sibirica

Denivka – Hemerocallis

Denivky jsou podobné liliím, ale nenáročné. Kvetou od května do srpna, některé kultivary znovu vykvetou v září a říjnu. Květ kvete jeden den, ale na stvolech je jich mnoho a odkvétají postupně. Milují slunné a nepřemokřené stanoviště. Existuje více jak 20 000 kultivarů, různých barev i tvarů. Doporučujeme dlouho kvetoucí Jovial, bohatě kvetoucí China Clipper a jeden z mála vonících Wineberry Candy.

Hemerocallis
Hemerocallis

Kakost krvavý – Geranium sanguineum

Kakosty krvavé jsou půdopokryvné trvalky kvetoucí od konce jara až do září růžovými květy. Po odkvětu se jim listy se barví do sytě červené a vínové. Nenáročná rostlina je vhodná pro všechny typy půd na slunečné stanoviště. Z mnoha kultivarů doporučujeme růžový Max Frei se sytě lila růžovými květy.

Geranium sanguineum
Geranium sanguineum

Třapatka nachová – Echinacea purpurea

Třapatky nachové nebo také třapatkovky nachové kvetou od června do srpna v různých barvách. Mohou být až 1 m vysoké, díky silným stonkům se neohnou ani za silného deště či větru a daří se jim na plném slunci. Úzké okvětní plátky a vystouplý terč na zahradu přiláká spoustu motýlů. Z kultivarů doporučujeme růžový Magnus, bílý White Swan nebo neobvyjlý zelený Green Twister.

Echinacea purpurea
Echinacea purpurea

Hosta – Funkie – Bohyška

Hosty, bohyšky nebo funkie se pěstují pro své dekorativní listy, ale i podzimními květy ve fialové, lila či bílé barvě. Hosta má přes 80 druhů. Listy vytváří bohaté trsy od tmavě přes světle zelené a panašované odrůdy. Preferují stinné stanoviště, ale některé druhy se dají pěstovat i na slunci. Efektivně působí i v nádobách, jsou vhodné k řezu a ve váze vydrží až několik týdnů. Doporučujeme panašovaný Gold Standard, zelenomodré listy odrůdy Blue Boy nebo obří kultivar Big Daddy.

Hosta
Hosta

Čechrava Arendsova – Astilbe arendsii

Čechravám se daří na stinných či polostinných zahradách a u jezírek. Dlouhé kvetoucí laty s drobnými kvítky v nejrůznějších barevných odstínech od bílé, růžové, červené, fialové až po žluté se objevují od června do září. Čechravy rostou v hustých trsech a mají dekorativní dělené a ostře pilovité listy. Doporučujeme jemně růžový Amethyst, bílou Astary White a růžovočervenou Astary Rose.

Astilbe arendsii
Astilbe arendsii

Rozchodník – Sedum

Rozchodníky mají i vyšší kultivary s bohatými kompaktními trsy, které jsou nenáročné, snáší i jílovitou půdu a milují slunce. Nádherné sukulenty mají dekorativní listy a kvetou na podzim až do října. Doporučujeme Sedum telephium Herbstfreude – Autumn Joy, Sedum spectabile Carl nebo Sedum telephium Purple Emperorvínově červenými listy.

Sedum telephium Purple Emperor
Sedum telephium Purple Emperor

Šanta – Nepeta x faassenii

Šanta je nenáročná trvalka podobná levanduli, která kvete od jara po celé léto. Hodí se na obruby záhonů i do smíšených výsadeb, roste trsovitě, mírně poléhavě až do výšky 30 až 100 cm a omamně voní. Květy šanty mohou být fialové i růžové nebo bílé. Doporučujeme nižší kultivary Nepeta x faassenii – mulini či vyšší Nepeta x faassenii Six Hills Giant nebo Nepeta x faassenii Walker’s Low.

Nepeta x faassenii
Nepeta x faassenii

Lupina mnoholistá – Lupinus polyphyllus

Lupina neboli vlčí bob je sice celá prudce jedovatá. Nejlépe se jí daří na slunném nebo poloslaném stanovišti s propustnou a vlhčí půdu. Existuje přes 200 druhů, které dorůstají výšky 80 až 150 cm. Je atraktivní díky děleným listům a nádherným vysokým květům, které mají bílou, fialovou, růžovou, žlutou, lososovou, červenou nebo modrou barvu, nebo jsou jednotlivé květy kombinované s bílou.

Lupinus polyphyllus
Lupinus polyphyllus

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *