Jak vyrobit domácí droždí?

Droždí je občas nedostatkové zboží. Pokud ho nemůžete sehnat, nebo v to kupované nemáte důvěru, vyrobte si ho doma. Výsledek vás překvapí, protože opravdu funguje a příprava je snadná.

Na kvasnice není zapotřebí nic, co by se u vás v domácnosti nenašlo. Kynuté koláče, domácí máslové veky, chleba i pivní rohlíky budou díky domácímu droždí nadýchané. Náhradu kupovaného droždí si můžete vyrobit s použitím brambor nebo jablek. Oba recepty si připravte dopředu, ne až ve chvíli, kdy se chystáte zadělat těsto. Celý proces zabere minimálně 1 až 2 dny. Jak vyrobit droždí doma?

Kvasnice z brambor a piva

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 60 g cukru
  • 2 lžíce piva
  • voda

Postup:

Brambory uvařte ve slupce a oloupejte. Vložte je do mixéru a přidejte tolik vody, aby vám po jejich rozmixování vznikla hustá kaše. V troše vody rozpusťte cukr, cukrovou vodu přidejte k bramborové kaši a znovu dobře promíchejte. Dejte kaši na teplé místo. Po hodině, až se prohřeje, do ní přilijte pivo a nechte směs nejméně 24 hodin kynout. Vámi vyrobené kvasnice můžete používat stejně jako kupované, jen jich budete potřebovat víc. Před zaděláváním kynutého těsta je nařeďte trochou vody a používejte zhruba v poměru 1 : 1 s moukou. Toto množství kvasnic stačí na půl kila mouky.

Droždí z jablek, hrušek nebo rozinek

Ingredience:

  • 1 jablko
  • 1 hrnek vody – 250 ml
  • 1 hrnek hladké mouky

Postup:

Jablko omyjte, nakrájejte na měsíčky a vložte je do zavařovací lahve s uzavíratelným víčkem. Pak ho zalijte vodou, aby bylo celé potopené a nechte alespoň 2 dny stát a kynout. Pak jablko vyndejte a do jablečné vody vmíchejte v poměru 1 : 1 hladkou mouku. Tuto směs nechte ještě asi půl hodiny stát a pak už ji můžete klidně přidávat do surovin na výrobu kynutého těsta. Místo jablečné vody můžete použít vodu z hrušek nebo nesířených, opláchnutých rozinek. Na 100 g ovoce přidejte lžičku cukru nebo medu a dodržte stejný postup.

Jak namnožit kvasnice

Pokud máte málo droždí, zkuste s koupené kvasnice namnožit.

Ingredience:

  • 250 g brambor
  • 30 g cukru
  • 30 g hladké mouky
  • 1/3 kostky droždí
  • Voda

Postup:

Uvařené a oloupané brambory si rozmixujte s trochou vody na kaši. Přidejte cukr rozpuštěný v trošce vody, mouku a rozdrobené kvasnice. Vše promíchejte a v porcelánové nebo skleněné nádobě nechte 2 hodiny kvasit. Pak je uložte na chladné místo, kde vám vydrží až 4 dny. Pak vám stačí při přípravě kynutého těsta 1 polévková lžíce vypěstovaných kvasnic na 1 kilogram mouky. Až vám bude zbývat poslední lžíce kvasnic, můžete si zase namnožit další dávku. Pak se můžete pustit do pečení běžného pečiva, buchet, vánočky nebo se zkusit třeba vánoční cukroví.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.