Jitrocelový sirup

Jitrocel roste na loukách i mezích a často si ho ani nevšimneme. Přitom se jedná o bylinku, která má pro naše zdraví mnoho blahodárných účinků. Užívat ho můžete jako jitrocelový čaj, nálev i jitrocelový sirup.

V poslední době se o jitroceli zase mluví více, i když se na něj už trochu zapomnělo. Nejde jen o běžnou léčivku, která by byla v každé domácnosti. Přitom jeho pozitivní účinky znali už staří lékaři ve starověku.

Proč zrovna jitrocel

Velkou výhodou této bylinky je, že na náš organismus nemá žádné negativní účinky. Tuto bylinku by neměly konzumovat jako vždy jen těhotné a kojící ženy. Pokud máte nějaké zdravotní komplikace, vždy je dobré se o užívání jakýchkoliv podpůrných přírodních prostředků poradit s lékařem. Jitrocel je bezpečná a prospěšná bylinka.

Jak využít jitrocel

Jitrocelový sirup můžeme kloktat při zánětech ústní dutiny či dásní. Jitrocel má protizánětlivé účinky a také tlumí kašel. Na rýmu zkuste raději sirup z rýmovníku. Jitrocel podporuje vylučování moči a pomáhá při léčbě zánětů močových cest. Jitrocelový čaj se využívá proti zácpě.

Odvar z jitrocele pomáhá při poranění kůže. Do jitrocelového nálevu namočíte gázu a přiložíte ji na poraněné místo, třeba popáleninu, říznutí, odřeninu či bodnutí hmyzem. Obklad pak nechte působit několik hodin. Účinný je i obklad z čerstvého jitrocele.

Využívá se i semeno jitrocele indického, které snižuje hladinu cukru v krvi a je vhodné pro naše trávení. Získává se z něj inulin, který se využívá jako vláknina.

Jitrocelový sirup

Užívat můžete i oblíbený jitrocelový sirup, který je vhodný i pro děti, kterým jej podáváme po lžičkách až 5x denně. Sirup si můžete koupit v lékárně anebo si jej sami vyrobit doma. Výhodou této bylinky je, že ji u dospělých můžete kombinovat i s dalšími, například s mateřídouškou či fenyklem. Oblíbená je také jitrocelová šťáva. Podává se při nachlazení, čistí žaludek, střeva i krev a podporuje činnost plic. Pokud chcete zklidnit žaludek, vyzkoušejte i mátový sirup.

Jak vyrobit jitrocelový sirup

Nejvhodnější doba pro sběr jitrocelových listů je od června do srpna. Na menší množství vám k výrobě bude stačit:

  • ½ kg čerstvých, umytých a drcených lístků jitrocele kopinatého
  • ½ litru vody
  • ½ kg cukru
  • trocha medu

Vše smícháte, směs následně přivedete k varu a vaříte asi 15 minut. Jakmile šťáva zhoustne, nalijte ji do připravené lahve a skladujte na chladném, temném místě. Užívejte 1 polévkovou lžíci 1x denně. Vyzkoušet můžete i zázvorový sirup.

Jak připravit jitrocelový čaj

Jitrocelový čaj je vhodný při různých virózách, jako je chřipka a nachlazení, ale i u bakteriálních infekcí a při zánětech dýchacích cest, jako je zápal plic a angína. Čistí plíce a průdušky. Čajové lístky vylouhujte, nechte nápoj trochu vychladnout a pijte ho vlažný. Čaj užívejte 1x až 3x denně. Pomáhá ulehčovat odkašlávání, zvyšuje tvorbu a odstraňování hlenu. Pokud máte balkón, můžete jitrocel na čaj usušit i na slunci. Sušte je v tenké vrstvě a na slunci je nenechávejte dlouho, ať nezčernají.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *