Mátový sirup – vyzkoušený recept

Mátový sirup je velmi zdravý. Upravuje zažívání a podporuje trávení. Navíc je velmi osvěžující. Vyzkoušejte náš jedinečný recept na mátový sirup.

Uchovejte si úžasnou vůni i blahodárné účinky máty na celý rok. Vynikající limonádu si pak z mátového sirupu můžete velmi snadno a kdykoliv připravit i v zimě a připomenout si opojnou vůni léta. Upravíte si své trávení i zažívání a budete se cítit skvěle. Doba přípravy našeho mátového sirupu jsou asi 2 hodiny a z uvedeného množství si vyrobíte 2 litry lahodného mátového sirupu.

Potřebné suroviny na výrobu mátového sirupu

  • 4 plné hrsti máty
  • 2 ks citronu v bio kvalitě
  • 2 l vody
  • 500 g třtinového cukru
  • 3 tablety stévie
  • 1 lžička kyseliny citronové

Tip: Jak založit nové záhony? Přinášíme rady a typy.

Postup výroby mátového sirupu

Citrony si pečlivě omyjeme a nakrájíme na plátky. Pokud nebudeme používat bio citrony, musíme je opravdu velmi důkladně očistit, kvůli chemickému ošetření. Pak si do mísy vložíme celé citrony, zalijeme 1,5 litrem vody a přidáme 3 lžíce obyčejného octa. Po 10 minutách citrony vytáhneme a lehce omyjeme studenou vodou.

Příprava máty

Mátu si nejprve nakrájíme a vložíme do veliké mísy, přidáme k ní nakrájené citrony a zalijeme ji vodou. Citrony ještě ve vodě propícháme vidličkou, aby důkladně pustily svou šťávu. Mísu následně přikryjte papírovou utěrkou a necháme takto mátu vyluhovat asi 24 hodin. Během této doby ještě citrony několikrát propícháme.

Úprava sirupu druhý den

Na druhý den výluh z máty scedíme přes plátýnko do hrnce, přidáme k němu třtinový cukr a stévii. Za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Zahříváme ale maximálně na 70 až 75 °C, Na závěr přidáme kyselinu citronovou a jakmile se rozpustí, sirup je hotový.

Mátový sirup

Přes trychtýř si pak přelijeme mátový sirup do připravených, dobře umytých sklenic, uzavřeme a skladujte je na temném a chladném místě. Abychom docílili krásné, světlé barvy, použijte třtinový cukr a díky tomu, že směs necháte luhovat pěkně na vzduchu. V opačném případě vám sirup ztmavne, což samozřejmě nevadí.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *