Pečeme vánoční cukroví – Domácí recepty

Historie vánočního cukroví sahá až do 16. století. Vánoční cukroví původně sloužilo k ochraně domu, lidí i zvířat před temnými silami. Věšelo se na různá místa na stavení, do chlévů, na přístřešky i ovocné stromy, aby se všem dařilo a byla hojná úroda. Původně pohanský zvyk se ujal a v 19. století se začal formovat do dnešní podoby.

Měkké medové perníčky

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 100 g tuku na pečení
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 1 lžička sody
  • 2 lžičky perníkového koření

Cukr utřeme se 2 vejci a tukem. Do hladké hmoty přidáme med, koření, sodu i mouku a promícháme. Nedávejte více medu, jinak budou perníčky tvrdé. Těsto necháme 30 minut odpočívat v lednici. Pak jej rozválíme na silnější plát, vykrájíme různé tvary, dáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 180 °C asi 8 minut.

Skořicové cukroví z formiček

  • 200 gramů polohrubé mouky
  • 125 gramů moučkového cukru
  • 100 gramů mletých vlašských ořechů
  • 125 gramů másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • citronová kůra
  • šťáva z 1/2 citronu

Suroviny dáme do misky a vypracujte vláčné těsto. Pokud se těsto lepí, přisypte lžíci mouky. Těsto nechte v potravinové fólii do druhého dne odpočinout v ledničce.

Pak kousky těsta vtlačujte do máslem vymazaných formiček, dejte je na plech a pečte na 170 °C asi 10 minut. Jakmile okraje začnou zlátnout, vyndejte formičky a ještě za horka z nich vyklopte těsto.

Kokosové cukroví

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa

Krém:

  • 1,5 dl mléka
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g strouhaného kokosu
  • 80 g drcených dětských piškotů
  • lžíci rumu
  • 100 g másla

Na zdobení:

  • čokoládová poleva
  • strouhaný kokos

Mouku smícháme s oběma cukry, kakaem a nakrájeným máslem, přidáme vejce a vypracujeme těsto. Vyválíme tenký plát a formičkou vykrajujeme tvary, na plech a upečeme dorůžova. Vychladlé cukroví slepujeme kokosovým krémem. Svaříme mléko s moučkovým cukrem a strouhaným kokosem na hustou kaši a necháme mírně zchladit. Vmícháme drcené dětské piškoty, rum a máslo utřené do pěny. Slepené cukroví namáčíme do čokoládové polevy a posypeme strouhaným kokosem.

Mandlové rohlíčky

  • 280 g polohrubé mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 g mletých oloupaných mandlí
  • 210 g tuku na pečení, jako je Hera nebo másla

Ze surovin vypracujeme hladké těsto, vytvarujeme rohlíčky, naskládáme je na plec a upečeme v troubě na 170 °C do mírného zezlátnutí. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Ořechové rohlíčky

  • 150 g hladké mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • 50 g mletých ořechů
  • 100 g másla
  • 1 žloutek

Vypracujeme hladké těsto, necháme jej odpočinout, vytvarujeme z něj rohlíčky, upečeme a obalujeme je v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

Náš tip:

Jakmile budete mít napečeno vánoční cukroví, nezapomeňte podtrhnout slavnostní atmosféru. Vlastnoručně vyrobená vánoční výzdoba dodá těmto svátkům pocit útulnosti a výjimečnosti. Neváhejte zapojit do pečení i výzdoby i své děti.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *