Podívejte se, jaký postup při sušení masa zvolit. Než začnete, podívejte se, co je třeba si připravit. Určitě nezapomeňte na ocet, maso, koření a horký vzduch.
Než začnete, očistěte si maso. Všechny šlachy a pojiva musí pryč. Z odřezků si připravíte vynikající vývar. Pamatujte si, že maso ztratí při sušení až 75 % svojí hmotnosti. Proto si spočítejte, kolik sušeného masa chcete nakonec mít.
Výhody domácího sušení
- namícháte si koření podle svojí chuti
- nízká vstupní investice, pokud už máte sušičku na sušení ovoce
- nižší cena, pokud nepočítáte investovaný čas a náklady na energii
Jaké zvolit maso
Hovězí maso
Kvůli vysoké ceně opomeneme pravou svíčkovou, která je ale úplný top, k sušení se hodí také zadní kýta složená ze spodního a horního šálu a ořechu. Má málo pojiv, šlach a tuku a vysoký podíl bílkovin. Jiné se zase hodí jako maso na uzení.
Krůtí maso
Krůta má méně tuků a více bílkovin než hovězí maso. Můžete využít levnější prsa, kde je maso čisté a má pouze jednu rozdělovací blanku, nebo dražší medailonky.
Vepřové maso
Zvolte vepřový ořech, vepřovou pečeni po odstranění tukové vrstvy nebo dražší vepřovou panenku. Maso na sušení je prostě trochu jiné než maso na grilování.
Ingredience:
- 1 kg masa
- jablečný ocet s kyselostí do 5 %
- 50 – 60 g mix koření dle chuti
Vybavení:
- ostrý nůž
- čisté krájecí prkénko
- uzavíratelná mísa na marinování
- sušička nebo trouba s funkcí proudění horkého vzduchu
Postup:
Maso rozkrájejte na tenké plátky, které po usušení můžete rovnou jíst. Sušení je pak o dost rychlejší. Pokud máte prostornou sušičku nebo možnost maso sušit ve visu, můžete krájet delší pruhy a maso po usušení nasekat na kousky.
Příprava koření:
Použijte sůl. Sušené maso pak už totiž nedosolíte a málo slané maso vám asi chutnat nebude. Doporučujeme směs soli, pepře, koriandru a pár dalších ingrediencí, dle vaší chuti. Na 1 kilo masa stačí 50 – 60 gramů koření.
Marinace:
Smíchejte maso s kořením, dejte ho do dózy a pořádně prolijte octem. Zavřete dózu a nechte maso alespoň 12 hodin marinovat. Doporučujeme jablečný s kyselostí do 5 %. Pro lepší promíchání s octem obraťte dózu vzhůru nohama, aby maso bylo rovnoměrně naložené. Ocet maso konzervuje, povoluje vlákna a maso je pak měkčí.
Sušení:
Vyndejte maso z dózy, nechte ho okapat a naskládejte plátky do sušičky. Na platech se maso nesmí dotýkat kvůli lepší cirkulaci vzduchu. Pokud maso sušíte v troubě, můžete ho zavěsit na háčky nebo přehodit přes nerezové tyčky. Dejte pod něj plech, který během sušení zachytí odkapávající ocet. Maso se suší při nízké teplotě. Po pár hodinách můžete plata přeskládat pro rovnoměrné sušení. Za 6 – 12 hodin sušení při teplotě 60 až 70 °C máte hotovo. Záleží na vás, jak moc usušené maso máte rádi. Vyndejte maso na vzduch a nechte ho ještě pár hodin uležet. Skladujte v uzavíratelných dózách, jako třeba sušené houby.