2 tipy, jak udělat nejlepší zázvorový sirup

Zázvor lékařský je propagován jako zázračná rostlina naplněná vitamíny a prospěšnými látkami vhodnými pro naše tělo až po okraj. Kořen zázvoru se používá běžně a s oblibou v gastronomii. Sirup z tohoto kořene prospěje vašemu zdraví a mysli a doslova vás postaví na nohy.

Kořen zázvoru

Čerstvý i sušený zázvor se hojně využívá jako koření do mnoha pokrmů. Má velmi výraznou chuť, která dodá každému pokrmu ostrost, šmrnc a unikátní chuť. Je velmi oblíbený jako čaj s citronem zalitý horkou vodou a pak doslazený medem. Pro někoho je však chuť zázvoru velmi intenzivní, že ho vůbec nedokáže pozřít. V tomto případě vyzkoušejte sladký zázvorový sirup, který účinkuje při nachlazení stejně, jako kořen zázvoru. Zázvor má pozitivní účinky na zažívací trakt, které jsou dokonce prokázané mnoha klinickými studiemi.

1.    Recept na zázvorový sirup

Ingredience:

  • 2 citróny
  • 200 gramů cukru
  • 2 lžíce medu
  • 120 gramů čerstvého zázvoru
  • 500 ml vody

Příprava:

V hrnci zahřejeme vodu, rozpustíme v ní cukr, vhodíme strouhaný zázvor a zahříváme, dokud se voda nezačne vařit. Vaříme 15 minut na mírném plameni. Z citronů vymačkáme šťávu. Zázvorový sirup odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Smícháme s citrónovou šťávou a medem, důkladně zamícháme a přelejeme do malých sklenic. Uchováváme v temnu a chladu.

2.    Zahřívací nevařený zázvorový sirup

Ingredience:

  • 3 bio citrony
  • 1/2 kořene zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • 0,5 kg medu
  • prázdná skleněná nádoba

Návod na výrobu zázvorového sirupu:

Na dno sklenice navrstvěte pár koleček nakrájeného citronu. Na ně položte oloupaný zázvor nakrájený na plátky, skořici a hřebíček. Pak přilijte med tak, aby byla celá nakladená vrstva zakrytá. Vše postupně opakujte až po okraj sklenice. Zakončete vše medovou vrstvou, ať jsou suroviny zalité. Pak sklenici se sirupem umístěte do lednice a nechejte 3 dny louhovat. Ve sklenici se utvoří sirup. Pak stačí sirup přimíchat ne do vařícího, ale ještě do horkého čaje nebo jen do vody.

Skořice pro zahřátí i proti nemocem

Žádná ze zmíněných ingrediencí není v sirupu obsažena náhodou a skořice není výjimkou. Chrání totiž imunitní systém a díky obsáhlému zastoupení blahodárně působících složek skvěle prohřeje vaše promrzlé tělo. Skořice navíc dokáže perfektně detoxikovat a pročistit organismus. Zabraňuje také vzniku nádorových onemocnění.

Hřebíček pro dezinfekci

Hřebíček slouží jako skvělý čistič organismu od bakterií a virů. Navíc tělu dodává energii a svěžest ústí dutině. Pokud nemáte zrovna po ruce žvýkačku, hřebíček vám ji dokonale nahradí. Toto koření perfektně povzbuzuje srdce.

Med pro antibakteriální účinky

Med dokáže ničit bakterie. Studie prokázaly jeho účinnost proti salmonele nebo bakterii Escherichia coli. Některé druhy novozélandského a malajsijského medu obstály i v boji proti bakteriím Staphylococcus aureus a Helicobacter pylori. Většina včel podle odborníků do medu při opylování ukládá peroxid vodíku, který má silné oxidační i redukční účinky. Med je přirozeně acidní, což jeho sílu v boji proti bakteriím ještě umocňuje. Pomáhá při nachlazení, chřipce, viróze i bakteriální infekci, při léčbě vředů, proleženin, popálenin i různých zánětů.

Citron pro podporu imunity

U citronů léčí získaná šťáva i citronová kůra. Posiluje imunitu, urychluje léčbu respiračních chorob i rekonvalescenci, je vhodným prostředkem léčby artrózy, dny a revmatismu, protože dokáže z organismu odvádět kyselinu močovou. Zabraňuje vzniku krevních sraženin, kornatění tepen, snižuje krevní tlak a posiluje činnost jater a žlučníku. Vyzkoušejte také mátový sirup

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.