Odhlučnění bytu – jak na to?

Pokud zrovna nebydlíte na samotě u lesa, ale ve městě, asi je pro vás hluk běžnou součástí života. Pro zachování fyzického a psychického zdraví a odstranění stresu, je třeba si odpočinout. Někdy je to ale nesplnitelný sen.

Potíže s nadměrnou hlučností okolí jsou dnes pro mnoho z nás každodenní realitou a je důvodem vyčerpání a časté únavy. V hlučném prostředí se mozek neustále přetěžuje, protože se neustále snaží tyto vjemy analyzovat. Proto lidé ve městech často podléhají stresu. Soustavný hluk aut a tramvají z ulice, televize a vysavač od sousedů, či hudba z pokoje dětí nám nedopřejí možnost relaxace a hlubokého, kvalitního spánku.

Tip: Energetická náročnost budovy – co znamená?

Odhlučnění akustickou stěnou

Jednou z moderních technologií jsou speciálně vyvinuté, modré, akustické konstrukce pro ideální ochranu před nástrahami hlučného prostředí. Akustické interiérové příčky s modrou sádrokartonovou deskou Rigips jsou silné až 7,5 cm a překračují požadované normové požadavky na akustiku v bytě dokonce o 3 dB. V porovnání s jiným stavebním materiálem docílíte při menší hmotnosti a tloušťce konstrukce nové stěny rychleji, za nižší náklady a s vysokou účinností.

Modrý akustický sádrokartonový podhled Rigips

Modré akustické systémy Rigips zlepšují zvukovou izolaci v interiérech. Snížíte strop jen o 5 cm a přijdete si na výrazných a o 13 dB lepších zvukově izolačních vlastností. Tyto sádrokartonové desky se montují jako vnitřní příčky, podhledy a předstěny. Hlavní funkcí je snižování hluku z jiných místností a sousedních bytů. Desky jsou zdravotně nezávadné. Neobsahují formaldehyd ani jiné škodlivé látky. Sádra pozitivně ovlivňuje vnitřní mikroklima svou schopností přijímat a vydávat vzdušnou vlhkost.

Jak na odhlučnění

Desky se montují přímo na původní stěnu. Jsou tenké, lehké a rychle instalovatelné. Používá se stejný způsob provedení jako u klasické sádrokartonové konstrukce. Změna dispozic v bytě je snadná a realizovat ji zvládnete i sami. Předsazené stěny zaberou 6,5 cm při jednoduchém a 8 cm při dvojitém opláštění těmito deskami. Přidají vám 9 až 12 dB akustické pohody. Systémy Rigips plní zvukovou izolaci, protipožární odolnost a vhodnou impregnaci do vlhkého prostředí. Lze je použít i v koupelně a uvnitř konstrukce lze vést rozvody. Pokud na ně chcete upevnit třeba kuchyňské skříňky, kombinujte příčku či předstěnu s nosnými deskami RigiStabil, které unesou při konzolovém zatížení až 80 kg. Velmi vhodné je i odhlučnění formou akustické pěny.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *