Sirup z rýmovníku pomáhá na nachlazení, kašel, kýchání, rýmu i ucpaný nos. Podívejme se, jak si sirup z rýmovníku připravit a zahnat tyto nepříjemné příznaky. Připravte si léčivý sirup z rýmovníku sami doma.
Na nachlazení, kašel, kýchání, rýmu i ucpaný nos využijte účinky voňavé a léčivé pokojové rostliny s názvem rýmovník. Blahodárně působící sirup z rýmovníku se dá použít i jako sladilo. Pokud se chcete pustit do pěstování rýmovníku, není nijak náročný a dobře snáší řez. Můžete tedy jeho listy průběžně zpracovávat a využívat.
Rýmovník
Rýmovník neboli Plectranthus amboinicus je známý pod názvem rýmovník citrónový, kubánské oregano i mexický eukalypt. Pěstuje se kvůli aromatickým listům se specifickou vůní, která připomíná kombinaci máty, meduňky, eukalyptu a kafru.
Využití rýmovníku
Listy rýmovníku můžeme přidávat do salátů i k masu. Další využití rýmovníku je jako sirup, čaj, na inhalaci, hojení spálenin a drobných poranění kůže. Kromě nachlazení, rýmy, kašle, uspaného nosu a onemocněních dýchacích cest pomáhá i při bolestech hlavy a pěstovaná rostlina doma odpuzuje hmyz. Látky můžete čichat z rozlámaných listů, připravit si inhalační lázeň, pít čaj, užívat sirup, nebo vložit lístky do plátěného pytlíku a dát si je při spánku do postele. Sladký sirup můžete dát i dětem.
Sirup z rýmovníku vařený
Vařený sirup má kratší dobu přípravy a delší trvanlivost. Stačí také méně lístků z rýmovníku. Vařením se ale snižuje množství účinných látek v sirupu.
Suroviny:
- 30 listů rýmovníku
- 1 kg cukru
- citron, limetka a pomeranč
- voda
Příprava:
Vložte do hrnce omyté, natrhané nebo nakrájené lístky rýmovníku a oloupané citrusy nakrájené na kolečka. Zalijte je vařící vodou tak, aby byly ponořené. Přikryjte nádobu pokličkou a nechte stát 24 až 48 hodin. Pak odvar slijte do hrnce, přeceďte přes sítko a plátno. Listy řádně vymačkejte. Znovu přiveďte k varu a přidejte cukr. Na mírném plameni vařte, až vám vznikne hustý sirup. Horký ho plňte do sklenic, uzavřete a otočte sklenice dnem vzhůru. Skladujte v temnu a chladu.
Sirup z rýmovníku připravený za studena
Příprava sirupu je delší a potřebujete více lístků rýmovníku. Šetrnější příprava ale zachová v sirupu více účinných látek. Během skladování sirupu kontrolujte, zda se v něm neobjevila plíseň.
Suroviny:
- 50 a více listů rýmovníku
- 1 kg cukru
- citrón, limetka a pomeranč
- vymačkaná šťáva z několika citrusů
Příprava:
Omyté, osušené, natrhané či překrájené listy skládejte i se šťávou i nakrájenými citrusy na plátky do uzavíratelné sklenice. Postupně skládejte vrstvu lístků, cukru, plátky citrusů a citrusovou šťávu, dokud není plná. Poslední vrstvou je cukr. Sklenici uzavřete a nechte stát 2 až 3 týdny na parapetu za oknem. Občas obsah promíchejte a upěchujte. Sledujte, zda se neobjeví plíseň. Až se cukr rozpustí, sirup přeceďte přes plátno, vymačkejte, naplňte do sklenic, zavřete a uchovávejte v chladu a temnu.