Domácí udírna dokáže vše, co nestačí udělat klasický gril nebo zahradní pec. Rozšíří vám obzory a možnosti přípravy různých dobrot a pochutin. Může být nepřehlédnutelnou ozdobou vaší zahrady, přístřešku či dvora. Jestliže se tedy rozhodnete postavit si pěknou udírnu sami, jde o poměrně náročnou stavbu. Jsou ale i jednodušší řešení, kdy lze na uzení využít zahradní krb, typy uzavřených grilů a speciální americké udírny podobné plechovým sudům. Lze použít i udírnu elektrickou na bukové štěpky.
Stavba domácí udírny
Ke stavbě funkční domácí udírny můžete zvolit řešení, které vám umožní snadno udit velké množství druhů masa, klobás, ryb a sýrů. Můžete klidně zpracovat rovnou celé prase. Pak ale musíte postavit klasický domeček s plechovou vnitřní udicí komorou obezděnou cihlami, které dodají vaší udírně zcela dostatečnou tepelnou setrvačnost. Význam má pro snadné udržení potřebné teploty k uzení bez příliš velké námahy a pomůže zamezit rychlému chladnutí.
Stavba dřevěné udírny
Méně náročnou stavbu představuje dřevěná udírna vhodná zejména na uzení ryb a při menších nárocích na množství a prostor vám také postačí i k uzení masa a klobás. Dřevěná udírna má jako udicí komoru jednoduchou bednu. Přístup do udicí komory můžete udělat shora přes výklopné víko opatřené plechovým komínkem. Udírnu je tedy vhodné stavět raději na hraně terénní vlny. Umožní vám tak dodržet výškový rozdíl vytvořený mezi udicí komorou a také ohništěm.
Kouř a kouřovod
Kouř je z ohniště do udírny přiváděn kouřovodem. Použijte nejlépe keramickou rouru délce alespoň 1,5 m a s vnitřním průměrem alespoň 250 – 300 mm. Trubka by měla zachovávat velmi mírný spád od vyústění na dně udicí komory k ohništi. Ohniště se staví ve formě uzavřené komory o rozměrech nejméně 30 x 50 x 30 cm. Pro jeho stavbu použijte šamotové cihly, klinkery či ohnivzdorné komínové zvonivky.
Od stropu ke dnu
Strop ve formě překladu postavíte nejlépe ze šamotových desek nebo pálených tvarovek. Ohniště můžete vytvořit bezroštové, ale nesmíte zapomenout dobře těsnící dvířka. Na vyzdění použijte kamnářskou, šamotovou maltu nebo kamnářský tmel. Na dno vaší udicí komory přímo nad vyústění kouřovodu položte na rošt na nožičkách na odkapávání tuku misku. Zajistí rozptýlení kouře stoupajícího k uzenému masu do stran.