Kuchyně je místem vaření pokrmů i setkávání rodiny a přátel. Proto by měla ke všem účelům co nejlépe sloužit. K tomu musí být vhodně a prakticky uspořádaná. Pokud se chystáte pořídit novou kuchyň nebo si tu starou rekonstruovat, tady jsou naše rady a tipy určené právě pro vás.
Moderní a funkční kuchyň není jen o designu, jako je barva do kuchyně, ale především o její praktičnosti. Vše se odvíjí od dispozic a velikosti prostoru. Můžete mít kuchyň do tvaru písmene U nebo L, zvolit si kuchyňský ostrůvek, kuchyň udělat samostatnou nebo propojit s obývacím pokojem. Rozmyslete si, kde budou umístěny rozvody vody, plynu, elektřiny i odtah do komína třeba pro digestoř.
Uspořádání zón v kuchyni
Uspořádání kuchyně je základem proto, aby mohla pohodlně fungovat. Měla by být rozdělena do několika zón, které pak na sebe plynule navazují. V kuchyni pro praváka by z levé strany měly být umístěny skladovací prostory pro potraviny, tedy lednice s mrazničkou, potravinová skříň, odkládací plocha alespoň 60 cm široká, mycí zóna s dřezem a myčkou, pracovní plocha 90 cm široká, varná deska a nakonec odkládací plocha o šíři alespoň 60 cm, která vám poslouží při odložení plechu z trouby i konečném servírování jídel. Se sníženou výškou pracovní plochy v části varného centra získáte lepší přehled.
Pozor na výšku postavy i dostatek prostoru
Při plánování kuchyňské linky berte zřetel na výšku postavy toho, kdo v ní bude nejčastěji vařit. Standardně se výška spodních skříněk s pracovní deskou dodává ve výšce 86 cm, pokud jste však vyšší než 170 cm, dopřejte si pár centimetrů navíc. Můžete výšku korigovat výškou soklů nebo tloušťkou pracovní desky. Ta by měla být široká minimálně 4 cm. Standardní tloušťka laminátových desek je pak 2,8 nebo 3,8 cm, proto volte raději kámen, který může být i umělý. Původních 6 až 10 cm šířky se vlivem minimalismu zúžilo na 1 až 2 cm u materiálů jako je Hi-Macs nebo Corian. Pro komfortní pohyb by měl být rozestup kuchyňského nábytku alespoň 90 cm, ideálně však 120 cm.
Kuchyňské spotřebiče
Lednice, sporáky, digestoře, trouby, konvektomaty či myčky jsou nedílnou součástí každé kuchyně. Proto hodně záleží na jejich umístění, aby se staly skutečnými pomocníky a při přípravě pokrmů i mytí nádobí. Záleží sice na prostorových dispozicích a rozvodech elektřiny a vody, které jsou pro usazení spotřebičů vždy určující, někdy je však nutné je předělat. Lednice by měla být blízko odkládacího prostoru, kolem varného centra by měl být dostatek místa na zpracování potravin a jejich servírování a myčka by měla být u dřezu, abyste se při jejím plnění nemuseli obíhat půl kuchyně. Pečicí troubu obklopte vestavnými spotřebiči, jako je kávovar, kombinovaná lednice a multifunkční mikrovlnka. Dno trouby, kávovaru i mikrovlnné trouby by mělo být ve výšce 90 cm, tedy ve výšce pracovní plochy.