Jak odvzdušnit topení?

Do pravidelné péče o topný systém patří i odvzdušňování radiátorůOdvzdušnění topení je nutné především před začátkem topné sezóny, kdy do našeho topného systému znovu napustíme vodu. Napouštěcí kohout je zpravidla umístěn v dolní části kotle. Při napouštění vody se do trubních rozvodů a také do radiátorů dostává současně s vodou také nepotřebný vzduch. Pak vznikají vzduchové bubliny v topném systému, které následně způsobují potíže a dochází k nedostatečnému výkonu topného systému.

Odvzdušňovací ventil

Zavzdušnění topného systému jednoduše poznáme podle toho, že topení netopí, a to ani v případě, že topení pustíme na úplně největší výkon. Většinou dojde k situaci, že je část radiátorů v tomto případě teplá a další část radiátorů je studená. Uvnitř topení také navíc můžeme často slyšet zvuky v podobě šplouchání a žbluňkání. K odvzdušnění topného systému se používají ventily umístěné na radiátorech.

Jak odvzdušnit topný systém

Před tím než ventil uvolníme, je třeba pod něj umístit vědro, nebo alespoň pod ventil dáme dostatečně velkou nádobu, kterou držíme v jedné ruce. Vezměte si k ruce raději i savý hadr. Z odvzdušňovacího ventilu se ze začátku bude uvolňovat vzduch. To zcela jednoznačně poznáme podle syčení. Pak začne postupně spolu se vzduchem z topení vyprskávat i voda, a jakmile vzduch bude pryč, nakonec bude vytékat už jen voda. Je třeba také vyzkoušet, zda je třeba při odvzdušňování topení vypnout či zapnout termoventil. Proto vyzkoušejte obě možnosti.

Než začnete s odvzdušňováním

Abyste nemuseli topení odvzdušňovat opakovaně, otočte nejprve ventilem topení na maximum a nechte vodu v radiátoru alespoň 30 minut proudit. Proud vody v topení odplaví všechny vzduchové bubliny do radiátoru, ze kterého je pak během odvzdušňování vypustíte.

Jak odvzdušnit topení krok za krokem

  • Pokud je to možné, jste majiteli domu a máte přístup ke kotli a dalším topným zařízením, zastavte před odvzdušňováním oběhové čerpadlo.
  • Jakmile vypustíte vzduch z radiátoru, vždy z něj unikne troška vody. Připravte si proto hadr, položte ho pod radiátor tak, aby se v něm zachytila voda unikající z ventilu, nebo ho omotejte přímo kolem ventilu. Pod radiátor si dejte také nádobu na unikající vodu.
  • Nasaďte odvzdušňovací klíč a podržte připravenou nádobu pod ventilem. Pak začněte uvolňovat ventil pomocí klíče. Většinou stačí jen půl otáčky, nebo i o dost méně a uslyšíte jemné syčení.
  • Nechte pomalu uniknout nahromaděný vzduch. Dejte si však pozor, unikající vzduch může být opravdu horký, udržujte proto bezpečnou vzdálenost.
  • Jakmile se syčení ztiší a nakonec se zcela zastaví, začne z radiátoru unikat voda. Ta se zachytí ve vámi připraveném hadru či nádobě. Jakmile k tomu dojde, radiátor je odvzdušněný a můžete ventil znovu uzavřít.
  • Znovu zapněte oběhové čerpadlo, pokud jste ho předtím vypnuli. Nakonec také zkontrolujte, zda je tlak vody v topném okruhu ještě stále dostačující.

Odvzdušňovací klíč pro radiátory zakoupíte za pár korun u topenáře nebo v železářství.

Kdy je třeba postup zopakovat

I když necháte před odvzdušováním radiátoru topení 30 minut běžet na plný výkon, je možné, že se v radiátorech a trubkách budou ještě stále držet nějaké zbytky vzduchu. V tom případě je nezbytné provést celý proces odvzdušňování opakovaně. Opakujte postup vícekrát dle potřeby.

Odvzdušnění topení v rodinném domě

V rodinném domě nebo v jiném větším objektu začneme vždy odvzdušňovat odspoda. Nejprve odvzdušníme nejníže položené radiátory ve spodních patrech a až nakonec ty nejvýše položená topná tělesa. Toto pořadí je velmi nutné dodržet.

Odvzdušnění topení v bytě

Jinak se postupuje při odvzdušnění topení v bytě. Pokud jde o bytový dům nebo klasický panelák, provádí odvzdušnění topného systému naopak pouze obyvatelé nejvýše položených pater. Doporučuje se, aby všichni majitelé bytových jednotek nejprve pustili naplno všechny termoventily.

Úsporné vytápění ani jak efektivně snížit náklady energie

Zkontrolujte tlak vody v radiátorech

Po odvzdušnění je třeba ještě znovu dopustit do radiátorů vodu a pak odvzdušnění alespoň ještě jednou opakovat. Můžete vypustit i určité množství vody ze systému, aby tlak vody dosahoval předepsaných hodnot. Pak bude teprve vytápění skutečně účinné.

Jak odvzdušnit žebříkové topení v koupelně

Topný žebřík v koupelně odvzdušňujeme jako klasický radiátor. Vzduchové zátky odstraníte pomocí speciálního odvzdušňovacího otvoru, kterému se také říká radiátor vzduchový ventil nebo Mayevským jeřábem. Za tímto účelem se zátkový šroub neboli jehla ventilu vytočí ze sedla a z radiátoru začne syčet vzduch. Vyhřívaný věšák na ručníky funguje pouze v topném období. Pokud chcete, aby fungoval po celý rok, je třeba nainstalovat kombinovaný pohled tohoto zařízení.

Potíže s otopným žebříkem

Potrubí zařízení nesmí mít menší průměr než hlavní systém, jinak musíte nainstalovat potřebné adaptéry. Tzv. americký vám umožní v případě potřeby snadno odebrat celé zařízení. Pro pohodlí se doporučuje instalovat kulové ventily a speciální propojky. Potíže často způsobí ucpané potrubí, nefunkční kohoutky, nedostatek cirkulace vody nebo nečistoty v samotném zařízení. K určení některých poruch elektrického vyhřívaného věšáku na ručníky potřebujete speciální zařízení a indikátorový šroubovák. Síťové napětí se kontroluje  ohmmetrem.

Plovoucí podlaha

Jak odvzdušnit podlahové topení

Každý systém teplovodního podlahového topení zahrnuje odvzdušňovací ventily v rozvaděči a na kotli, kterými e automaticky vypouští vzduch a občas je třeba dopustit chybějící vodu. Pro vyzkoušení jednotlivých okruhů vypněte oběhové čerpadlo a zavřete všechny větve. Pak je po jedné otevřete a počkejte, až vyjde vzduch. Postupujte dál, až bude celý systém odvzdušněn. Odvzdušňovací ventil může být zaseknutý. V tomto případě jej postačí povolit a zamáčknout pružinku.

Na co si dát pozor u podlahového topení

Důležitá je správně navržená expanzní nádoba. Menší objem může způsobit problémy s tlakem, zavzdušňování a nefunkčnost některých okruhů. Spiroventil neboli odvzdušňovací a odkalovací ventil se instaluje na přívod z kotle, což je nejteplejší místo systému. Zlepší odvzdušnění a voda v okruzích zůstává čistá.

Když se dílo nedaří

Jestliže se vám ale ani po několika opakovaných pokusech o dopuštění vody a odvzdušnění radiátorů nepodaří v žádném případě topný systém zprovoznit, musíte zavolat odborníky. Technik pak topný systém zkontroluje, seřídí do požadovaného stavu a zprovozní. Popřípadě navrhne nejlepší řešení rozsáhlejší úpravy. Pokud topící systém pracuje nedostačujícím způsobem, může to být zapříčiněno dosluhujícím kotlem, nebo třeba velkým objemem vody ohřívané ve starém trubním vedení a v radiátorech. Může být také chyba v nevhodném palivu, kterým může být mokré dřevo. Na zimu je třeba připravit i vafky.

Často kladené otázky

Kdy je potřeba topení odvzdušnit?

Přítomný vzduch v topení se při zapnutí radiátoru projevuje pískáním, bubláním a šploucháním. Pokud je vzduch v topení ve větším množství, topení hřeje pouze částečně nebo vůbec, i když je nastavené na plný výkon. V takovém případě je nutné celý topný systém dokonale odvzdušnit.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *