Jak prát péřovou bundu

Pokud se chystáte vyprat péřovou bundu, ale bojíte se, že ji poškodíte nebo zničíte, poradíme vám, jak ji vyprat, aby zůstala pěkně nadýchaná a zachovala si svůj loft.

Péřové bundy a oblečení perte v případě, kdy je ušpiněné a propocené. Pokud máte na nějakém místě jen drobnou skvrnu či šmouhu, vnější materiál šetrně vyčistěte mýdlem a vlhkou houbičkou. Dodržujte jemné praní a specifika při sušení. Poradíme vám jak na to, aby vaše péřová bunda zůstala nadýchaná a takzvaně si zachovala svůj loft.

Praní péřového oblečení

Vyprázdněte všechny vnější i vnitřní kapsy a zapněte klasické zipy, suché zipy i druky.  Používejte pouze šetrné prací prostředky bez aviváže, nejlépe přímo určené pro praní oblečení z peří. Můžeme doporučit například Grangers Down Wash nebo Grangers Down Wash Kit. Při praní v pračce zvolte program na jemné praní bez ždímání s teplotou 30 °C a jemným odstřeďováním.

Po máchání vodu z bubnu pouze vypusťte, bundu vyndejte, velmi zlehka ji promačkejte v rukou, neždímejte ji přetáčením materiálu a lehce ji protřepte. Pak rozložte bundu na ručník, překryjte ji druhým ručníkem a lehkým přitlačováním z ní vysajte přebytečnou vodu do ručníků. Pak ručníky můžete i vyměnit.

Sušení péřové bundy na vzduchu

V dobře větraném prostoru rozložte péřovou bundu horizontálně na sušáku na prádlo. Vzduch k ní bude proudit ze všech stran. Pravidelně ji během sušení protřepávejte a otáčejte včetně kapuce. Nedávejte ji sušit na přímé slunce, jinak hrozí žluknutí tuku v peří a vznikne zápach. Peří se navíc přesuší a začne lámat. Při sušení venku sušte bundu ve stínu. Ze stejného důvodu nesušte ani na topení.

Sušení péřové bundy v sušičce

V sušičce péřové oděvy sušte pouze na nízkou teplotu, maximálně do 30 °C. Přidejte do bubnu sušičky speciální míčky na sušení, které pomohou rovnoměrně rozmístit a načechrat peří. Použít můžete i klasické tenisáky. Po vyndání péřovou bundu protřepte a nechte ji vychladnout a doschnout v horizontální poloze. Až po té ji dejte do šatníku nebo do skříně.

Pozor na ztrátu schopnosti izolace tepla

Před praním vždy zkontrolujte štítek na oblečení a respektujte symboly, které jsou zde uvedeny. Perte péřové oblečení vždy ve správném pracím prostředku. Na peří je přirozená vrstva tuku, která se běžným pracím práškem naruší nebo zcela odstraní. Tím ztratí jedinečnou schopnost izolace tepla a skvělé termoizolační vlastnosti. V péřové bundě by vám venku bylo zima, protože už peří by nebylo schopné izolovat vaše tělesné teplo uvnitř bundy.

Pozor na riziko vzniku plísně

Nezapomínejte během sušení bundu pravidelně protřepávat. Po vyprání se v ní vytvoří na různých místech chuchvalce peří a jinde vzniknou prázdná místa. Při protřepávání se dostane peří do všech částí bundy. Péřová bunda schne 2 až 3 dny. Neprotřepávané peří je delší dobu vlhké a mohlo by vám začít plesnivět.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *