Zavařování v mikrovlnce – Jak na to? Tipy a rady

Pokud si chcete zpracovat sezónní ovoce či zeleninu, připravit si džemy, marmelády, kompoty, okurky a sterilovanou zeleninu, nemusíte si hned kupovat velký zavařovací hrnec. Zkuste třeba zavařování v mikrovlnné troubě.

Na zavařování v mikrovlnce použijte sklenice s víčky na závit. Zatímco při zavařování v troubě, v zavařovacím hrnci nebo myčce na tom moc nezáleží, při zavařování v mikrovlnce vzniká poměrně velký tlak a klasická zavařovací Omnia víčka by mohla povolit. Víčka v mikrovlnce nejiskří. Přesto průběh zavařování raději kontrolujte.

Příprava zavařovacích sklenic a víček

Před naplněním zavařovací sklenice důkladně omyjte a odmastěte pro zamezení tvorby mikroorganismů a prodloužení trvanlivosti zavařovaných potravin. Zavařovací sklenice pak propláchněte horkou vodou a nechte odkapat. Po omytí už do vnitřku prsty ani utěrkou nezasahujte. Pečlivě omyjte a očistěte i víčka.

Sklenice neplňte až po okraj

Jednou z častých chyb je přílišné plnění zavařovacích sklenic. Proto při zavařování v mikrovlnce sklenice neplňte až po okraj. Nechte vždy 2 cm volné. Pod víčkem musí vždy zůstat mezera. Do sklenic můžete vkládat kousky ovoce či zeleniny, přelívat džem nebo marmeládu. Kompoty, okurky a sterilovanou zeleninu zalijte připraveným nálevem. Sklenice pečlivě zavíčkujte a můžete začít zavařovat.

Zavařování v mikrovlnce

Zavařování v mikrovlnce se vyplatí zejména v případě, kdy chcete zavařovat menší počet sklenic. Pokud naopak chcete zavařovat větší množství, mikrovlnná trouba je spíše nouzovým řešením. Najednou zavaříte maximálně 3 sklenice, více se do mikrovlnné trouby prostě nevejde. Sklenice musí mít kolem sebe dostatek prostoru a nesmí se vzájemně dotýkat. Zavařování v mikrovlnce je ideální při postupném dozrávání ovoce či zeleniny, jako třeba okurek.

Doba zavařování se odvíjí od výkonu mikrovlnky

Při zavařování v mikrovlnce je důležité odhadnout čas. Doba zavařování se odvíjí od velikosti sklenice, počtu zavařovaných sklenic a výkonu mikrovlnné trouby. Čím je vyšší výkon, tím je zavařování rychlejší. Na začátku musíte experimentovat. Každá mikrovlnka pracuje trochu jinak. Tvrdší druhy ovoce zavařujte déle, aby změkly. Podobné je to u zavařování okurek. Tabulka, vypočítává dobu na 1 sklenici objemu 720 mililitrů. Čas se násobí počtem sklenic v mikrovlnce. Při použití menších sklenic se čas mění v poměru ke změně objemu. Sklenice s objemem 0,3 litru se zavařuje při výkonu 700 W 3 minuty, 2 sklenice 6 minut.

Výkon

Čas

700 W

6 minut

750 W

5,6 minuty

800 W

5,3 minuty

850 W

5 minut

900 W

4,6 minuty

Vyjmutí a vychladnutí sklenic

Jakmile bude proces zavařování u konce, nechejte sklenice ještě vychladnout. Po vytažení z mikrovlnky jsou sklenice horké. Po uběhnutí času je doporučováno sklenice opatrně vyjmout, utáhnout víčko a sklenici na ně překlopit a asi za 10 minut sklenice zase obrátit na dno. Pak je nechat ještě vychladnout.

Zavařování okurek v mikrovlnce

Sklenice naplněné okurkami a zalité nálevem uzavřete šroubovacími víčky a dejte do mikrovlnky na plastovou misku pro případ přetečení láku. Doba sterilování sklenice s objemem 0,7 litru je 5 až 6 minut při výkonu 700 W. Uvedený čas je pro 1 sklenici, 2 nechte uvnitř 12 minut a navyšujeme čas podle kusů. Po sterilování je vyndejte a obraťte na 5 až 10 minut dnem vzhůru, aby se vyrovnala teplota.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *