Teplota v lednici není na všech policích stejná. Je třeba ji správně nastavit nejen kvůli jednotlivým potravinám, ale také kvůli spotřebě. Máte správnou teplotu v lednici?
Jaká je správná teplota v lednici
Ideální teplota v lednici by měla kolem být 5 ºC. Nižší teploty pod 4 ºC se příliš přibližují bodu mrazu, vede to k namrazení potravin, častějšímu spínání kompresoru a vyšší spotřebě a vyšší teploty nad 8 ºC podporují množení bakterií a rychlejší degradaci potravin. Do lednice si můžeme pořídit i speciální teploměr.
Jak zjistit momentální teplotu v chladničce
U starších typů lednic a levnějších chladniček, které nemají zabudovaný digitální teploměr, lze jen těžko odhadovat, jaká teplota v lednici skutečně je. Zkuste změřit teplotu venkovním teploměrem, nebo si pořiďte speciální teploměr, díky kterému můžete měřit teplotu na více místech. Podle zjištěných teplot nastavte chlazení.
Jaké jsou obvyklé teplotní rozdíly v lednici
Na vrchní a spodní polici se teplota značně liší. Podle chladu na určitých místech v lednici zvolte ideální teplotu k uložení různých potravin, kterým vyhovují jiné teploty. Pokud dáváte potraviny vyžadující nízkou teplotu na horní patra ledničky, termostat spíná častěji a roste spotřeba elektrické energie.
Skladování potravin v lednici
Horní police je na potraviny k rychlé spotřebě, tedy dorty, chlebíčky, omáčky a polévky, nižší poličky na mastné a mléčné výrobky. Do spodních polic patří potraviny, co se rychle kazí jako syrové maso a ryby. Spodní zásuvky se hodí na ovoce a zeleninu, jako jsou lesní plody, třešně, listová zelenina a pórek. Exotické ovoce, jablka, hrušky, brambory, cibule, česnek, papriky i rajčata do lednice nepatří. Dveře lednice jsou vhodné pro chlazení nápojů, hořčici, kečup, marmelády a konzervy. Zde může teplota stoupnout i na 11 ºC, proto sem nedávejte vejce.
Co ovlivňuje teplotu v lednici
Časté otevírání lednice zhoršuje její chladící schopnosti. Některé spotřebiče mají zabudovaný varovný signál, který se vydá zvuk, pokud je lednice otevřená déle než minutu. Důležité je také uskladnit jednotlivé potraviny vždy uzavřené, aby se z nich neodpařovala voda. Nebude díky tomu v lednici vznikat orosení a námraza. Bude čistější a její provoz bude mnohem efektivnější a ekonomičtější.