Jak co nejdéle uchovat česnek?

Pokud jste prostě zvyklí na vůni a ostrost české odrůdy, na jejich chuť a sílu, kterou nám cizí druhy česneku nenahradí, asi si jej chcete koupit nebo vypěstovat a dlouho uchovat. Náš český paličák vytváří na vrcholu palici ve formě kulovitého květenství s květy a pacibulkami, které se musí odstraňovat, jinak se značně snižuje výnos. Stroužky paličáku směřují všechny ke středu a u nepaličáku jsou rozmístěny ve spirále okolo středu. Nepaličáky mají vyšší skladovatelnost, přesto jsou paličáky tradičně více populární.

Uchovávání česneku nám často kazí paraziti

Česnek je třeba co nejlépe uchovat, aby nám co nejdéle vydržel. Dlouho vydrží zapletený do copu, zavěšený přímo v kuchyni a to klidně i až do příští sezony. V tomto případě si pouze odřezáváte podle potřeby jednotlivé cibule. Ideální je teplota na skladování 18 až 20 °C, při které nám česnek neraší a k tomu je třeba i nízká vlhkost. U skladování česneku je největším nepřítelem vlnovník česnekový, což je parazit způsobující takzvané vyšeptávání česneku. Jednotlivé stroužky se nám pak postupně scvrknou a z palice zbydou jen obaly.

Tip: Sázejte rajčata ze semínek, už je čas

Skladování v  mrazáku

Donedávna se mořila sadba česneku proti vlnovníku v Sulce, proto se na rozdíl od čínských odrůd českým odrůdám takzvané vyšeptávání vyhýbá. Přípravku ale na příkaz Bruselu končí registrace a není jasné, jak proti tomuto parazitovi česnek mořit. Možností je také skladovat česnek při teplotách kolem nuly, což ale bohužel není možné v lednici, kde je vlhko. Lze ale stroužky vyloupat a uložit v zavíčkované nádobě v mrazáku, ze které se pak snadno odebírají jednotlivé stroužky.

Vodníkův česnek a česnek v oleji

Česnek také můžete oloupat a vložit do čistě vymyté sklenice, kde jej pak zalijete slanou vodou. Občas česnek změní barvu a většinou se zbarví dozelena, což nijak neovlivní jeho chuť. Uzavřené sklenice uložíte na temné a chladné místo. V tomto případě je můžete dát i do lednice. Takto upravený česnek využijete nejvíce při vaření do různých pokrmů. Vůni česneku zachováte, pokud jej oloupete a jednotlivé stroužky česneku vložíte do láhve s bylinkami a rostlinným olejem. Aromatický olej se hodí do salátů a k přípravě masa pro pečení či grilování.

Umletý česnek nejen do polévek

Oloupaný česnek můžete umlít nebo utřít nožem, promíchejte ho se solí a silou jej natlačte do čistých skleniček. Míchejte v poměru jeden kilogram česneku s jedním kilogramem soli. Nezapomeňte skleničky velmi pevně uzavřít. Takto upravený česnek je vhodný do polévek, k potření masa na pečení anebo třeba i na řízky a do dalších pokrmů. Při jeho použití ale musíte myslet na to, že je již smíchán se solí, abyste pokrmy nepřesolili.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty. Vedla jsem 6. let projekt na výstavbu bezbariérového polyfunkčního domu a zdravotního střediska pro hendikepované od jeho vzniku až po zdárné dokončení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *