Dekorace na hrob na Dušičky a Vánoce         

Na Dušičky, tedy Památku zesnulých, ale i na Vánoce zdobíme kromě svých domovů i hroby. Přinášíme vám pár tipů na svícny, věnce a dekorace na hroby, které můžete zakoupit nebo sami vyrobit.

Věnec z přísavníku

Přísavník pětilistý je popínavá rostlina, která se na podzim zabarví do mnoha krásných odstínů červené barvy, která se nese v duchu tradičních barev dušičkové i vánoční výzdoby. Použijte je na slámový či polystyrenový korpus věnce. Listy k němu můžete přivázat nití nebo tenkým drátkem. Na ně pak naaranžujte různé ozdoby, které budou korespondovat s Dušičkami či Vánoci.

Věnec z břečťanu

Vyrobit si můžete podobným způsobem i věnec z břečťanu. Kromě slaměného či polystyrenového základu použijte listy i květy břečťanu, suché traviny a další sušené přírodniny i ozdoby. Kromě nitě a drátku můžete použít i a tavnou pistoli. Místo stuhy můžete věnec omotat lýkem nebo režným provázkem.

Dekorace s vřesem

Na větší mísu dejte květináč s vřesem a zbytek vyplňte jehličím nebo mechem. Přidat můžete i uzavřenou svíčku tak, aby nemohla dekorace zapálit. Můžete přidat i větvičky kroucené vrby, šišky a další přírodní dekorace. Vřes vydrží dlouho a přidáním jehličí a ozdob vytvoříte z dušičkové i vánoční dekoraci.

Chryzantémový truhlík či mísa

Do větší nádoby nasypte vhodný substrát a doprostřed umístěte chryzantému. Zeminu utlačte a volný prostor zaplňte dekoračními dýněmi, šiškami, kaštany, ořechy, jeřabinami a šípky. Na Vánoce přidejte cesmínu, chvojí a vánoční ozdoby. Pokud chcete, můžete do truhlíku či mísy vložit i svíčku v ochranném obalu.

Lesní dekorace

Nastříhejte si větvičky z túje, cypřiše, stříbrného smrku, borovice, cesmíny či buxusu a vložte je do mělké a široké vázy či misky do aranžovací hmoty. Zelený základ pomocí stuh, drátků či tavné pistole dozdobte. Použijte kaštany, žaludy, bukvice, šišky, šípky, jeřabiny, suché traviny, další přírodniny a svíčku.

Umělé květiny

Některé hřbitovy už dnes neumožňují pokládat na hroby čerstvé květiny. Můžete přistoupit k aranžování umělých květin, které jsou dnes často k nerozeznání od těch živých. Odpadá složitá údržba v případě, že máte hřbitov vzdálený od bydliště. I umělé květiny časem vyblednou a zapráší se, vydrží však déle než řezané květiny.

Svíčky

Pro mnoho křesťanů je svíčka na hrobu symbolem víry ve vzkříšení a příslibem věčného života. Než dáte svíčku na náhrobek, ujistěte se, že neporušuje hřbitovní pravidla. Někde se nesmí ponechávat svíčky hořet bez dozoru. Přísnější pravidla některých hřbitovů zakazují zcela používání otevřeného ohně v areálu. Vždy je lepší dát svíčky do plastové či skleněné lucerny, kterou můžete i dozdobit.

Lucerny s dušičkovými a vánočními motivy

Svíčky jsou doménou Dušiček i Vánoc. Vyrobte si vlastní lucernu. Vystříhejte si šablonu z tvrdého papíru a pomocí umělého sněhu ve spreji nastříkejte motiv na zavařovací sklenici. Výsledek je úžasný.

Solární světla

Vzhledem k tomu, že svíčky nemusí být vždy praktickou nebo povolenou možností na veřejných hřbitovech, můžete následovat trend instalace solárního světla na hrob. Ty mají dnes mnoho podob. Mohou být ve tvaru lucerny, kříže i anděla.  Kolem hrobu můžete nainstalovat i malé solární LED svíčky.

Malované kamínky jako vánoční dekorace na hrob

Jako vánoční dekorace na hroby můžete použít i malované kamínky s Vánoční tématikou. Dekorace odolá dešti i povětrnostním vlivům. Malované kamínky doporučujeme malovat akrylovými barvami a zalakovat bezbarvým lakem.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *