Jak vybělit záclony a závěsy?

Přinášíme pár rad a tipů jak vybělit zašedlé či zažloutlé záclony, které se vám mohou hodit. Záclonám uškodí usedající prach, výpary z vaření i cigaretový kouř.

I když jste maximálně opatrní, časem občas záclony zežloutnou díky cigaretovému kouři a výparům z kuchyně, nebo zešednou pod vrstvami prachu. Pak ztratí svou přirozenou bělost.

Studená voda, sůl a soda

Pokud vaše záclony nezáří bělostí tak, jako v době, kdy jste je zakoupili, není důvod je hned vyhodit a pořizovat nové. Nejprve záclony namočte do studené vody a přidejte k nim sůl a jedlou sodu. Díky tomu totiž prach ze záclon pěkně sjede. Nejlepší je, když je přes noc nebo aspoň na tři hodiny namočíte do vany, pak je vymácháte a dáte do pračky odstředit. Velmi vhodné je i klasické NAMO pro namáčení prádla. Pak stačí při praní použít správný prostředek. Můžete zvolit chemickou nebo přírodní cestu.

Jak na praní záclon

Můžete zvolit přírodní cestu podle našich babiček. Při praní záclon můžete přidat sodu do praní a k tomu prášek do pečiva. K opětovnému vybělení záclon obojí skutečně pomůže. Na větší záclonu dejte klidně 5 sáčků. Cena není vysoká a jde o minimální investici. Záclonám to neuškodí a rozhodně je krásné vybělí. Pokud dáváte prací přípravek, kupte ten speciální na bílé prádlo, nebo přímo na záclony. V pračce perte záclony s použitím šetrného programu na 30 °C, maximálně 40 ˚C a s mírným odstřeďováním.

Speciální bělidla a škrobenky

V případě chemické cesty je správnou volbou koupit speciální bělidlo na záclony, které je určené přímo pro praní záclon. Jde o produkt v tekutém stavu nebo ve formě speciálních bělících solí. Přípravek pak přidejte do prádla podle uvedeného návodu na obalu. Po vyprání budou vaše záclony zářit opět jako nové. Výborná je Škrobenka Z. Ta je určena přímo na záclony. Krásně je vybělí a natuží. Pokud je pověsíte ještě mokré, přímo vytažené z pračky, krásně se vyvěsí a budou držet nařasené záhyby. Odměnou je i příjemná vůně.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

1 komentář u „Jak vybělit záclony a závěsy?

    Záclony a závěsy

    (29.6.2020 - 19:10)

    Používám klasický prášek na bílé prádlo, přidám menší odměrku sody a peru na 40C. Nikdy nebyl problém 🙂 Kája

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *