Možná máte pořád utkvělou představu, že udírna je jen jedna, ta tradiční, se zděným topeništěm a dřevěnou částí k uzení. Topeniště je dostatečně vzdálené od udicí části, aby se udilo spíše teplým než horkým kouřem. Ano, takto vypadaly tradiční udírny. Dnes však máte možností mnohem více.
U moderních udíren je z čeho vybírat
Zděné udírny
Mnozí preferují udírny zděné. Obvykle je dnes budujeme jako součást topenišť pod pergolou, kde máme i zděný gril, někdy dokonce krb. Je dobré si uvědomit, že k navržení správného řešení se hodí odborná pomoc. Nevhodně navržený komplex s udírnou se předělává jen těžce, a pokud nechcete mít pod pergolou pouze masivní kus zděné nefunkční venkovní kuchyně, hodí se znalosti a zkušenosti.
Nevýhodu je, že musíte této zahradní stavbě věnovat hodně prostoru. Kvůli udírně se celá stavba znatelně rozroste a též prodraží. Výhodou je, že může vypadat velice efektně a skvěle též akumuluje teplo. Poměrně dlouho se však roztápí a uvedení do provozu se vyplatí pouze pokud jdeme udit skutečně větší množství výrobků.
Dřevěné udírny
Dřevěné udírny jsou klasikou. Ty moderní už nabízí dobrou izolaci. Někdo si jinou udírnu ani neumí představit. Avšak nevýhod mají poměrně hodně. Především nejsou bezúdržbové. Vyrábí se ze smrkového dřeva, a to potřebuje pravidelnou údržbu. Ani tak nejde o trvanlivé řešení. Další nevýhodou je jejich hořlavost, což znemožňuje uzení při vyšších teplotách.
Plechové udírny
Bývají z různých materiálů. Jako vhodnou volbu lze doporučit nerezové udírny. Charakterizuje je bezúdržbovost a zdravotní nezávadnost. Typů plechových udíren je hned několik. Mohou být jednoplášťové, které nejsou izolované, nebo víceplášťové izolované. Jednoplášťové neumožňují topení v zimě, což je významné negativum, jelikož se pro uzení hodí nejlépe právě zimní období.
Dalším dělením je způsob topení. Může být tradiční dřevem, ale skutečné výhody nerezových udíren si užijeme ve chvíli, kdy sáhneme po elektrických udírnách. Nemusíte se bát, že uzení v nich nebude dokonalým, právě naopak. Obecně jsou plechové udírny menší než předchozí dvě varianty, ale udicí prostor lze přesto považovat za více než dostatečný.
Proč si vybrat nerezovou elektrickou udírnu?
Domácí udírny z nerezu s elektrickým vytápěním lze pokládat za moderní vymoženost. Už jsem zmínil jejich bezúdržbovost. Jsou rovněž přenosné a lehce a rychle se roztápí. Nemusíte si pro uzení pracně pořizovat dřevo na topení. Což není vůbec snadné. Že je teď smrkového dřeva hodně? Tak to vás zastavím. Tím se udit nedá! K topení se používají výhradně dřeviny listnatých stromů, často ovocných. Toto dřevo je drahé, těžce se shání, vlastní zdroje ne vždy máme. Dřevo na uzení musí být navíc pečlivě vysušeno. Suší se tři až čtyři roky. Nesmí chytnout plíseň, ani být poškozeno houbami. Je nutné jej odkornit.
V elektrických udírnách je to mnohem jednodušší. Na uzení se používá jako zdroj tepla elektrická energie. Chuť pak dodávají dřevěné piliny, štěpka, někdy též pelety, nebo brikety z různých typů dřeva, které jsou velmi dostupné ke koupi. Jde o zdravé uzení bez chyb, které uzeninu znehodnotí či udělají nezdravou. Snadno navíc lze kouzlit s chutí díky střídání různých druhý udicích dřevěných polotovarů pro uzení.
Nerezové udírny lze pořídit od několika značek. Ty zahraniční bývají dost předražené a stojí i přes 25 000 Kč. Nerezové udírny však vyrábí i česká firma Kaiser. Kaiserovy udírny jsou osvědčené elektrické udírny v TOP kvalitě za přijatelnější cenu. Firma k udírnám dodává i štěpku či piliny na uzení, bylinkové směsi, láky a další zajímavé příslušenství.