Historie vánočního cukroví sahá až do 16. století. Vánoční cukroví původně sloužilo k ochraně domu, lidí i zvířat před temnými silami. Věšelo se na různá místa na stavení, do chlévů, na přístřešky i ovocné stromy, aby se všem dařilo a byla hojná úroda. Původně pohanský zvyk se ujal a v 19. století se začal formovat do dnešní podoby.
Měkké medové perníčky
- 400 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 100 g tuku na pečení
- 2 lžíce medu
- 2 vejce
- 1 lžička sody
- 2 lžičky perníkového koření
Cukr utřeme se 2 vejci a tukem. Do hladké hmoty přidáme med, koření, sodu i mouku a promícháme. Nedávejte více medu, jinak budou perníčky tvrdé. Těsto necháme 30 minut odpočívat v lednici. Pak jej rozválíme na silnější plát, vykrájíme různé tvary, dáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 180 °C asi 8 minut.
Skořicové cukroví z formiček
- 200 gramů polohrubé mouky
- 125 gramů moučkového cukru
- 100 gramů mletých vlašských ořechů
- 125 gramů másla
- 2 vejce
- 1 lžička skořice
- špetka mletého hřebíčku
- citronová kůra
- šťáva z 1/2 citronu
Suroviny dáme do misky a vypracujte vláčné těsto. Pokud se těsto lepí, přisypte lžíci mouky. Těsto nechte v potravinové fólii do druhého dne odpočinout v ledničce.
Pak kousky těsta vtlačujte do máslem vymazaných formiček, dejte je na plech a pečte na 170 °C asi 10 minut. Jakmile okraje začnou zlátnout, vyndejte formičky a ještě za horka z nich vyklopte těsto.
Kokosové cukroví
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa
Krém:
- 1,5 dl mléka
- 80 g moučkového cukru
- 80 g strouhaného kokosu
- 80 g drcených dětských piškotů
- lžíci rumu
- 100 g másla
Na zdobení:
- čokoládová poleva
- strouhaný kokos
Mouku smícháme s oběma cukry, kakaem a nakrájeným máslem, přidáme vejce a vypracujeme těsto. Vyválíme tenký plát a formičkou vykrajujeme tvary, na plech a upečeme dorůžova. Vychladlé cukroví slepujeme kokosovým krémem. Svaříme mléko s moučkovým cukrem a strouhaným kokosem na hustou kaši a necháme mírně zchladit. Vmícháme drcené dětské piškoty, rum a máslo utřené do pěny. Slepené cukroví namáčíme do čokoládové polevy a posypeme strouhaným kokosem.
Mandlové rohlíčky
- 280 g polohrubé mouky
- 70 g moučkového cukru
- 100 g mletých oloupaných mandlí
- 210 g tuku na pečení, jako je Hera nebo másla
Ze surovin vypracujeme hladké těsto, vytvarujeme rohlíčky, naskládáme je na plec a upečeme v troubě na 170 °C do mírného zezlátnutí. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Ořechové rohlíčky
- 150 g hladké mouky
- 20 g moučkového cukru
- 50 g mletých ořechů
- 100 g másla
- 1 žloutek
Vypracujeme hladké těsto, necháme jej odpočinout, vytvarujeme z něj rohlíčky, upečeme a obalujeme je v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.
Náš tip:
Jakmile budete mít napečeno vánoční cukroví, nezapomeňte podtrhnout slavnostní atmosféru. Vlastnoručně vyrobená vánoční výzdoba dodá těmto svátkům pocit útulnosti a výjimečnosti. Neváhejte zapojit do pečení i výzdoby i své děti.