Na první pohled by se mohlo zdát, že je grilování snadné. Pokud však nechcete žvýkat nepoddajné a vysušené maso, musíte se grilování nejdříve naučit.
Jak na marinování
Maso většina z nás marinuje už nasolené a opepřené. S kořením a bylinkami to moc nepřežeňte, aby nezanikla chuť masa, což je jedna z nejčastějších chyb při grilování. Maso v marinádě nemusí ležet přes noc. Menším kouskům a kuřecímu masu stačí i 15 minut, větším porcím 30 minut. Velké kusy masa chuť marinády získají za 3 hodiny. Pokud necháte maso marinovat dlouho, může začít kvůli použité soli uvolňovat vodu a pak není šťavnaté a vysušuje se. Proto doporučujeme maso na grilování před marinováním nesolit. Pak můžete marinovat maso i 24 hodin.
Pivní marináda na vepřové maso
- ½ šálku olivového oleje
- 1 šálek tmavého piva
- ¼ šálku citronové šťávy
- 4 stroužky lisovaného česneku
- 1 ½ lžičky mořské soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička bazalky, oregana a tymiánu
- 2 bobkové listy
Olej, pivo a citronovou šťávu smícháme, přidáme koření a bylinky dle chuti. Před naložením masa směs mírně zahřejeme. Chuť a aroma bylinek s kořením se v teple lépe uvolní a maso bude výborné.
Medová marináda
- 4 lžíce medu
- 4 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce saké nebo suchého sherry
nebo
- 3 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce medu
- 1lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1lžička lisovaného česneku
Medová marináda je vynikající na vepřovém mase, ale výborně marinuje i kuřecí maso. Na mase vytvoří nasládlou křupavou kůrčičku, která dodá masu vynikající chuť.
Citronovobylinková marináda
- ½ šálku olivového oleje
- ¼ šálku citronové šťávy
- 1 lžíce nasekané čerstvé nebo ½ lžíce sušené bazalky
- 2 lžíce nasekaného čerstvého nebo ½ lžíce sušeného tymiánu
- ¼ lžičky soli
- 2 stroužky lisovaného česneku
Marináda se hodí na všechny druhy masa, ryby, mořské plody i zeleninu. Marinádu můžete následně použít i jako omáčku. Stačí ji 1 minutu povařit a můžete ji podávat.
Další tipy na marinády
- americká – olej, cibule, dijonská hořčice, worchesterová omáčka, vinný ocet, rajčatový protlak a cukr
- asijská – rajčatový protlak, česnek, med, sójová omáčka a asijské koření
- francouzská – červené víno, olivový olej, cukr, česnek a pepř
- řecká – máslo, bílé víno, citronová šťáva, med, cibule, paprika a oregano
- mexická – pálivé chilli papričky, česnek, citronová šťáva, olivový olej, pepř a oregano
Tipy při marinování
Pokud použijete zmrazené suroviny, musíte je nejprve nechat rozmrazit při pokojové teplotě alespoň 12 hodin. Nejvhodnější je položit maso na síťku, aby tekutina mohla samovolně odkapávat. Nejdéle se grilují kuřecí stehna, potřebují 45 minut, vepřové a hovězí maso, jako třeba vepřovou krkovici naložte a grilujte 20 až 30 minut. Pstruzi 15 minut a ostatní ryby o něco kratší dobu. Nejkratší dobu grilování vyžadují krevety, chřest, ananas, cukety a lilek.