Šípky jsou plody šípkové růže. Jedná se o planý keř rostoucí na mnoha místech ve volné přírodě. Na podzim mnoho lidí vyráží sbírat šípky, které pak suší a připravují si tak cennou zásobu vitamínů na zimu. Pak si můžete uvařit šípkový čaj, sirup, marmeládu, koláč, polévku i omáčku.
Kdy sbírat šípky
Úspěšný proces sušení šípků začíná nejvhodnější dobou sběru. Ideální čas je během září a dle počasí asi do poloviny října. Zásadní je vždy vzhled a stav plodů. Sbírejte tvrdé a lesklé plody jasně červené barvy. Pokud mají šípky světle oranžovou barvu, jsou ještě nezralé, a když jsou nahnědlé, už jsou většinou staré nebo namrzlé. Zvolte slunečný den, při kterém plody obsahují více vitamínu C. Na sběr si vezměte rukavice a plátěnou taškou. V igelitovém pytlíku by se zapařily.
Za čerstva i k sušení
Pokud chcete šípky následně sušit, je důležité provést sběr před prvním mrazíkem. Plody po prvních mrazech výrazně měknou a mohou znehodnotit celou várku úrody. Můžete však zpracovat i čerstvé plody šípku bez předchozího sušení, například pro výrobu marmelády, sirupu, koláče, polévky nebo zmíněné omáčky.
Jak sušit šípky
Pro sušení šípkových plodů se nabízí hned několik řešení. To nejzákladnější je, že necháte šípky rozložené volně uschnout venku na vzduchu, raději ne na přímém slunci, nebo třeba uvnitř nad topením. Zde však riskujete pokles obsahu vitamínu C. Čerstvé šípky můžete uchovávat maximálně 2 týdny. Měli byste je rozprostřít v temnu a teplotě mezi 1 až 5 °C. Pokud je chcete uchovat na zimu, musíte je nasušit, zamrazit nebo zpracovat. Nejlepší je použít sušičku na sušení ovoce.
Jak sušit šípky v sušičce
Nejideálnějším řešením je použití sušičky, přičemž teplota by při procesu sušení neměla překročit 40° C. Takto zpracované plody si uchovávají největší podíl svých prospěšných látek včetně vitamínu C. Aby byly plody opravdu suché, budete ji však mít zapnutou v kuse možná i několik dní. Průměrná doba sušení se odvíjí od vlhkosti plodů při sběru i vlhkosti ve vašem bytě, kde je sušíte. Šípky rozložte na síto tak, aby se nedotýkaly. Nasušené šípky uchovávejte zavřené ideálně ve vzduchotěsných nádobách bez přístupu světla, kde vydrží i do další sezony.
Jak sušit šípky v troubě (uveďte i průměrnou dobu sušení)
Při sušení v tubě je třeba počítat s poklesem obsahu vitamínu C, jelikož plody budou vystaveny vyšší teplotě než v sušičce. Sušte je při teplotě maximálně kolem 50 °C. Rozhodně to není rychlý proces. Trouba by měla být mírně pootevřená, aby se odstraňovala vlhkost, jako u sušení hub. Opět to trvá několik dnů. Rozprostřete šípky v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby na nejnižší teplotu. Rozhodně nepřekračujte teplotu 70 °C.
Jak sušit šípky na čaj
Nasbírané plody zkontrolujte, zda obsahují pouze zdravé kusy. I jeden nahnilý nebo jinak znehodnocený kus může nakazit ostatní. Zbavte jednotlivé plody větviček, lístků a stopek. Pak šípky dobře umyjte a usušte čistou utěrkou. Od zbytkové vlhkosti je ještě nechte proschnout volně rozprostřené. Pak zvolte jeden z výše uvedených způsobů a dejte sušení čas. Vyzkoušet můžete i sušení masa.
Jak poznat správně usušené plody
Správně usušené plody mají červenou až tmavě červenou barvu a při doteku se drolí nebo praskají. Po dokončení sušení nechte šípky vychladnout a skladujte je v uzavíratelné nádobě. Po usušení by měly být šípky spotřebovány do jednoho roku.
Šípkový čaj
Nejšetrnější způsob přípravy pro zachování maxima vitamínů je macerace neboli louhování za studena. Sušené šípky nadrťte, namočte do studené vody a nechte macerovat přes noc. Doporučená dávka je 2 lžíce drti na 1 litr vody. Před konzumací celý nálev pozvolna zahřejte na 70 °C. Nenechte čaj přejít varem, jinak se připravíte o většinu vitamínů. Hotový čaj přeceďte přes husté síto, plátýnko nebo papírový filtr a můžete pít. Čaj můžeme dochutit medem, přidat zázvor nebo citron. Dá se pít teplý i studený. Z jedné dávky můžete připravit ještě i druhý a třetí odvar.