Jak na broušení podlah

Dřevěná podlaha, nejlépe ta, která se skrývala u vás doma pod linoleem, nebo starým kobercem, se může stát zásadním estetickým prvkem Vaší domácnosti. Stojí to za to i z toho důvodu, že dřevo na podlaze je oproti jiným materiálům příjemnější, je in a rozhodně renovací původní podlahy zvýšíte hodnotu vašeho bytu, či domku. To se pak může hodit například při dnes tak oblíbeném porcování SJM.

Brousit!

Broušení se rozhodně nevyhneme, neboť zbrousit je nutné i nově položené dřevěné podlahy, natož pak ty, které celá desetiletí pracovaly pod nohami desítek a stovek lidí. Cílem broušení je zbavení povrchu nerovností, přechodů, škrábanců, skvrn apod.

Čím?

Ptáte se čím podlahu zbrousit? Budete potřebovat velkou rotační nebo pásovou brusku na hrubé zbroušení, menší brusku s jemným zrnem a brusku na rohy. Půjčoven je spousta, stačí řádně prostudovat nabídku půjčoven ve vašem okolí a vybrat tu nejvýhodnější. Dále budete potřebovat brusné papíry různých velikostí a hrubosti, a to v množství přímo úměrném rozloze zbrušované plochy.

Jak?

Postup broušení je od nejhrubšího po nejjemnější a povrch je někdy třeba i vyleštit. Brousit začínáme hrubým brusným materiálem o zrnitosti P36 či hrubším v závislosti na stávajících nerovnostech a poškození. Obecně platí, že čím větší nerovnosti, nedokonalosti a rýhy, tím hrubější brusný papír budete potřebovat. Po této fázi bude třeba zbrousit rýhy, které vznikají při hrubém broušení. Vhodná zrnitost je v tomto případě okolo P70. Před finálním zbroušením důkladně zkontrolujeme povrch podlahy a opravíme nedostatky pomocí tmelu k tomu určenému. Než však toto zbroušení provedeme, musíme nechat tmel řádně zaschnout. Pro finální broušení je vhodné použít zrnitost P100 až P120.

Velké finále

Takto zbroušenou podlahu můžeme natřít a nalakovat, či jinak povrchově upravit, dle vlastního uvážení a estetického působení, kterého chceme u staronové podlahy dosáhnout.

Autor příspěvku: Redakce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *