Sušením rajčat se zintenzivní jejich chuť. Pokud je trochu posolíte a naložíte do olivového oleje s česnekem a čerstvými bylinkami, získáte unikátní pochoutku. Jak na sušená domácích rajčat v sušičce?
Jaká rajčata sušit
Na sušení se nejlépe hodí hodně zralá rajčata, klidně mohou být i lehce přezrálá. Dobře se suší keříková a masitá rajčata, nakrájená na silnější plátky. Cherry rajčátka nakrájejte alespoň na půlky, vložte do cedníku a nechte odkapat přebytečnou tekutinu. Rajčata můžete osušit na papírové utěrce a naskládáme na plata sušičky. Půlky malých rajčátek pokládejte řeznou plochou nahoru.
Rajčata sušená na slunci mají výbornou chuť, sušení však trvá déle. Rajčata rozložte na plastová nebo drátěná síta předem lehce potřená olejem, plátky rajčat posypte solí, případně kořením a bylinkami, jako je bazalka, tymián nebo rozmarýn.
Jak sušit rajčata v sušičce
Rajčata opláchněme a osušte a nakrájejte na plátky tenké asi 5 mm. Někdo doporučuje i 2 cm plátky. Stopky u každého rajčete vyřízněte. Na plát sušičky položte pečicí papír, protože rajčata mají vysoký obsah vody a při sušení by se vám plátky k podkladu přilepily. Kolečka rajčat dejte na plát sušičky vždy jedné vrstvě tak, aby se vzájemně nedotýkala.
V sušičkách s nastavitelnou teplotou je v návodu nejčastěji napsáno, že rajčata se suší na teplotu 52 °C. Teplotu nenastavujte více než na 80 °C. Rajčata se suší poměrně dlouhou dobu, 10 hodin i déle, podle obsahu vody.
Začněte sušit ráno a v průběhu sušení je vhodné rajčata kontrolovat, prohazovat plata, opatrně odlepovat plátky rajčat přichycené k pečicímu papíru a na okrajích sušičky, kde rajčata schnou rychleji, plátky rajčat postupně odebírat a k okrajům zase přemísťovat rajčata ze středu sušičky.
Jak poznat, že jsou rajčata správně usušená
Správně usušená rajčata jsou pružná, při ohnutí neprasknou, ale vrátí se vám zase zpět do původního tvaru a při stisknutí sušeného rajčete z něj nevytéká žádná šťáva.
Sušená rajčata naložená v oleji
Vychladlá rajčata dejte do uzavíratelné nádoby a uložte v lednici na několik týdnů. Lepší je však rajčata naložit do olivového oleje a ochutit pomocí různých ingrediencí, aby vydržela déle. Dejte si však pozor, aby se díky přidaným bylinkám a koření nekazila. Pokud dáte jen sůl, budou se méně kazit. Použít můžete i bylinky, sušený nebo čerstvý česnek nakrájený na plátky, drcený pepř, chilli papričky a olivový olej. Takto naložená rajčata vydrží půl roku i rok.
Nejčastější dotazy
Sušená rajčata se nejlépe skladují v uzavíratelné sklenici z tmavého skla, zalitá olivovým olejem. K rajčatům můžete přidat nakrájené stroužky česneku, bazalku, rozmarýn nebo třeba snítku tymiánu. Sklenice, která se dobře zavíčkuje a uchovává v chladu a temnu, vydrží i rok.
Nesušte rajčata při vysoké teplotě, abyste proces sušení urychlili. Nízká teplota je u sušení rajčat klíčová. Jinak vodnatá rajčata pustí šťávu a na pečicím papíře budou karamelizovat a černat.