Rajčata se liší svou velikostí, tvarem, barvou, konzistencí i chutí. Každý z nás si chce vybrat ta nechutnější. Onen český název Rajská jablíčka pochází s největší pravděpodobností z francouzského označení pomme d´amour = jablko lásky. Latinský název je Solanum lycopersicum. V Evropě se rajčata objevila přibližně před 800 až 1 000 lety. Přirozeně rostla zejména v jižní i severní Evropě, ale před tím jejich plody nebyly sklízeny a konzumovány.
Chutná rajčata
Po proslulém objevení Ameriky ale přesto byly tyto rostliny tak trochu paradoxně do Evropy dovezeny. Měly prazvláštní osud. Dokonce až v době známé francouzské revoluce navrhl horlivý kuchař republikánům, aby ochutnali červené pokrmy jako projevený výraz oddanosti revoluci. Tehdy se teprve rajčata se stala fenoménem. Pak se jedla dušená, jako příloha a salát. I v 19. století byla rajčata na hodně místech považována za jedovatá. Dnes v Evropě sníme 2,5 kg rajčat ročně na osobu. Bohužel zcela paradoxně 70 % u nás konzumovaných rajčat pochází z Číny.
TIP: Poradíme vám, jak spařit rajčata
Jak pěstovat chutná rajčata
Zkusit to můžete jako Rakušan Erich Stekovics, který pěstuje na 9 hektarech 3 200 odrůd rajčat. Rostliny leží i s plody přímo na zemi podestlané slámou, která po dešti zadrží dostatek vlhkosti, i když vyschne. Přes den se podestýlka zahřeje i na 70 ˚C a předává teplo. Rajčata se nesmí nikdy zalévat a už vůbec ne na listy, což je příčina všech chorob. V Jižní Americe zase rostou rajčata na skalnatém povrchu. Mají až 800 m dlouhý kořenový systém v hloubce až 1,7 m. Nejvíce chuti rajčatům dodá vítr, který listy rozhýbává, ty způsobují plodům mikrozranění a rostlina se pak snaží hojit plody. Nejchutnější, voňavá a zdravá jsou nezalévaná, venku pěstovaná rajčata. Mají rády sucho, horko a vítr. Vodu si najdou.
Běžně známé odrůdy rajčat
Tornádo, Start či San Marzano s menším množstvím šťávy a minimem semen, vhodné na lečo a čalamády. Býčí srdce je masité, vhodné do kečupů. Oválné červené a Oválné do špičky jsou chuťově podobné Tornádu. Oranžové rajče je velice chutné, sladké a šťavnaté. Citrónová rajčata jsou vhodná do salátů a k plnění. Žíhané plody s tenkou slupkou mají šťavnaté plody. Černá rajčata jsou chuťově podobná Tornádu. Balkónové druhy mají drobné a tvrdší plody. Maximo jsou obrovská masitá rajčata, vhodná na kečup, do salátů a leča.
Tip: Sázejte rajčata ze semínek
Nejzajímavější a nejchutnější odrůdy
Johannisbeere je odrůda stará asi 1400 let a je vynikající na marmelády, kompoty a nakládání do kyselého nálevu. Hojně rodí plody o velikosti třešně se sladkým aroma divokých rajčat. Peruanum dovezl Kryštof Kolumbus v roce 1498 z druhé výpravy do Ameriky. Malé plody s chutí připomínající kiwi jsou tmavomodré, s bílou hvězdou v průřezu, začínají zrát světle modře a po dozrání jsou tmavě modré až černé. Schlesische Himbeere je ranná odrůda, aromatické větší plody, uvnitř malinové barvy s chutí cukrové řepy a brambor s vysokým výnosem. Yellow Stuffer se žlutými a dutými plody vypadá jako paprika s malou jahodou uvnitř, kterou je nutné před vařením vyjmout. Plní se masem a rýží jako papriky, peče a gratinuje. Green Zebra se zeleně proužkovanými plody při dozrání lehce zežloutnou. Hodí se do salátů, k nakládání i omáček. Tante Verde z Mexika s papírovým obalem, který se po dozrávání vysuší a sloupne s chutí po citronech, vodním melounu a těstu na chleba. Black Plum připomíná plody švestku z původem z Ruska,vhodné na passatu a sugo. Tmavě červená barva s černými a tmavě zelenými skvrnami, uvnitř tmavě červené až černé.