Bylinky z vaší zahrady, na co se těšit na jaře

Bylinky jsou nejen krásné, ale i užitečné a léčivé. Zvyšují rozmanitost našich zahrad, posilují naši imunitu, léčí naše neduhy, bystří a uklidňují naši mysl a zvyšují odolnost proti stresu. Pěstování bylin na klasickém záhonu nebo v různých nádobách zvládne asi každý. Bylinky se dobře pěstují ve svahu a na skalkách, kde si vzájemně nestíní, sází se do spirály, kdy si vytvářejí mikroklima pro různé druhy rozličně choulostivých a náročných bylinek. Vlhkomilné a stínomilné rostlinky se sází na severní stranu spirály vespod, suchomilné léčivky se sází nahoru a světlomilné byliny patří na jižní stranu.

Počítejte s prostorem

Počítejte s tím, že bylinky porostou a na celkovou údržbu. Počítejte s častým ručním pletím bez motyčky a u všech záhonů i bylinkových spirál nechte dostatek místa mezi rostlinkami. Řada z po několika letech pěstování totiž zabere opravdu značný prostor a pak mají velkou tendenci vytlačovat slabší a méně rozpínavé rostliny. Základna celkové spirály má být v průměru tři a více metrů. Jde o velmi náročnou údržbu, praktičtější je klasický a mulčovaný záhon s pravidelným nastýláním doplňované organické hmoty.

Tip: Pěstování bylinek

Bylinky pěstované v permakulturní zahradě

Permakulturní způsob pěstování je designérský systém pro navrhování trvale udržitelných zahrad. Vychází z dlouhodobého pozorování přírodních systémů, moudrosti tradičního zemědělství a opírá se i o moderní vědecké a technickém poznání. Koření a čajové bylinky sázíme co nejblíže vstupu do domu v blízkosti kuchyně. Na vaší zahrádce nesmí chybět meduňka, echinacea, šalvěj, levandule, libeček, lichořeřišnice, dobromysl, měsíček, máta či divizna.

Bylinky jako magnet na užitečný hmyz

Bylinkový záhon je vždy magnetem na užitečný hmyz v podobě, včel, čmeláků či motýlů, protože sladký nektar jejich květů je pro ně obrovským zdrojem energie. Objeví se i parazitické vosičky nebo pestřenky a budete-li mít štěstí, přilétne i kolibřík. Bylinky jsou dobrými sousedy při pěstování zeleniny, které tak tvoří velmi dobrou ochrannou clonu před mnohým býložravým hmyzem. Například kopr odpuzuje dřepčíky napadající ředkvičky a šalvěj pochmurnatky ničící mrkve.

Dezinfekční účinky bylinek

Dezinfekční účinky bylinek jsou opravdu skvělé. Měsíček a afrikány vyléčí půdu zamořenou háďátky, máta potlačí kadeřavost broskvoní, pelyněk je ochranou rybízů před rzí vejmutovkovou. Antimykotické účinkykřen vylučující silice, které ochrání stromy před různými druhy plísní a zmírní účinky houbových chorob. Šalvěj působí proti kvasinkám a plísním a bazalka ochrání okurky před padlím.

Bylinky jsou užitečné pro nás i naši zahradu

Některé byliny používáme na výrobu jíchy, tedy zákvasu, výluhů a odvarů používaných k posílení a ošetření napadených rostlin. Odvar z listů rebarbory se hubí mšice, jícha z levandule je prevencí proti mšicím a mravencům, jícha z kostivalu posílí rostliny množstvím draslíku a dusíku. Bylinky harmonizují náš organismus a posilují imunitu. Výhodou jsou jejich širokospektrální účinky. Použijete-li třeba nať jablečníku, zapůsobí na ústrojí dýchací, oběhové, zažívací i vyměšovací.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *