Mnoho z nás miluje grilování a kuřecí maso je nejkonzumovanějším druhem masa. Přemýšlíte nad tím, jak jeho přípravu obměnit a jaké marinády jsou na kuřecí maso ty nejlepší?
Pokud si stále nemůžete vybrat, přinášíme vám spoustu inspirace. Z několika uvedených směsí si určitě vyberete svůj oblíbený recept, díky němuž bude kuřecí maso velmi křehké a jemné. Zdokonalte si svůj oběd nebo večeři.
Kuřecí maso
Kuřecí maso je velmi oblíbené, všestranně využitelné, velmi dobře absorbuje chutě, je stále relativně levné a prospěšné pro zdraví. Pokud se jej naučíte správně připravit, dokážete z něj vytvářet velkou spoustu různých pokrmů. Může to být zapečené, restované i oblíbené maso na grilování, které si vychutnáte hlavně v létě.
Pivní marináda na kuřecí maso
Potřebné suroviny:
- 200 mililitrů piva (svět nebo tmavé)
- 200 mililitrů sójové omáčky
- 150 gramů medu
- 2 stroužky česneku
- 1 feferonka
- 1 větvička čerstvého rozmarýnu
Příprava pivní marinády:
Česnekové stroužky oloupeme a prolisujeme, smícháme je v misce s medem, pivem, sójovou omáčkou, najemno nasekanou feferonkou a přidáme snítku rozmarýnu. Do směsi naložíme kuřecí maso a necháme marinovat ideálně přes noc v lednici. Marináda s pivem dodá kuřecímu masu opravdu zcela nezaměnitelnou chuť. Určitě si ji oblíbíte a oceníte unikátní chuť masa.
Pikantní papriková marináda s cibulkou a česnekem
Potřebné suroviny:
- 1 středně velkou cibuli
- 3 stroužky česneku
- 30 mililitrů citronové šťávy
- sůl dle chuti
- pálivou mletou červenou papriku
Příprava pikantní marinády:
Cibuli jemně nakrájíme a smícháme ji s lisovaným česnekem, zakápneme citronovou šťávou, osolíme a zasypeme červenou pálivou paprikou. Maso marinujeme nejlépe 6 hodin. Pokud jej necháte naležet přes noc v lednici, počítejte s tím, že bude pikantnější. Podobně můžete naložit i marinádu na krkovici.
Marináda s červeným vínem
Potřebné suroviny:
- 400 mililitrů suchého červeného vína
- 8 lžiček olivového oleje
- 1 větvičku rozmarýnu
- sůl, pepř a tymián dle chuti
Příprava marinády s červeným vínem:
Směs velmi jednoduše připravíme tak, že všechny uvedené suroviny dobře promícháme v misce. Maso do marinády následně naložíme a necháme při pokojové teplotě marinovat asi půl hodiny. Pak můžeme kuřecí buď opékat na pánvi, péct v troubě, nebo grilovat. Díky červenému vínu získá pokrm velmi příjemnou chuť i vůni. Tato marináda je lahůdkou pro opravdové gurmány.
Když vám chybí ingredience
Jednoduchou a rychlou marinádou z oleje a bylinek nikdy nic nezkazíte. Navíc ji můžete použít opravdu na všechny druhy masa a dokonce i ryb. Záleží i na dalších přísadách, které použijete. Jestliže zvolíte správné přísady, chuť masa to ohromně obohatí a rozšíříte si tím i své chuťové vjemy. Je dobré objevovat nové chutě. Takže se nebojte a zkuste ve své kuchyni více experimentovat.