Grilovací sezóna je během léta v plném proudu. Podívejme se, jak vybírat maso na grilování, jak marinovat maso a postupovat při grilování. Máme pro vás několik užitečných rad, které vám při grilování zaručeně pomohou.
Výběr masa na grilování
Pokud máte rádi vepřové maso, na grilování si kupte krkovičku, kotletu nebo panenku. Z drůbežího masa se na grilování hodí křidýlka, prsa i stehna. Můžete použít kuřecí i krůtí maso. Z hovězího masa můžete grilovat svíčkovou a nízký roštěnec. Kupujte kvalitní maso a připravujte jej tak, aby nebylo moc tuhé ani krvavé. Tloušťka vepřového masa na grilování by měla být 2 až 3 cm. Před přípravou jej nenaklepávejte a vyndejte jej z lednice dostatečně dopředu. Maso solte až těsně před jeho přípravou, aby zůstalo šťavnaté. Pokud máte rádi ryby, grilujte jen ty čerstvé, ryby z mrazáku by se vám rozpadaly.
Marinády na grilování masa
Při nakládání masa na grilování je třeba dodržet pár základních věcí. Příprava dobré marinády vám pomůže získat křehké a šťavnaté maso. Základní složkou do marinády je olej, který je třeba ochutit kořením. Doporučujeme olivový olej, čerstvý pepř a různé bylinky podle toho, co máte rádi. I když lze nakoupit již hotové marinády, když si je připravíte doma, bezpečně víte, co marináda obsahuje. Maso si naložte raději den předem. Musí být naloženo minimálně 3 hodiny před grilováním. Před grilováním pak marinádu z masa lehce setřete, aby neodkapávala do grilu. Zabráníte tak vzniku rakovinotvorných látek.
Marináda s česnekem
- česnek
- olivový olej
- grilovací koření
Můžete použít grilovací koření bez soli, se solí i pálivé. Můžete si jej i namíchat sami a zvolit koření a bylinky podle chuti. Do připravené směsi maso naložte a nechte v chladu přes noc uležet. Můžete jej marinovat až 3 dny.
Jemná marináda
- 50 g meruňkového džemu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce olivového oleje
Ingredience pečlivě smíchejte a maso naložte do marinády. Tato směs je výborná zejména na kuřecí a krůtí maso. Maso naložte do marinády zase alespoň přes noc.
Ďábelská marináda
- olivový olej
- 1 lžičku červeného kayenského pepře
- 1 lžíci mletého římského kmínu
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce petrželové natě
- 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 100 ml citronové šťávy
- sůl
- pepř
Pokud máte rádi ostré chutě, můžete kromě pepře použít i chilly. Ingredience pečlivě smíchejte a maso naložte do marinády alespoň přes noc.
Jak správně grilovat maso
Gril vždy dostatečně rozpalte. Ideální teplota se má pohybovat mezi 250 a 300 °C. Při vyšší teplotě maso se vám bude maso pálit. Rozpálení uhlí trvá asi 40 minut. Na rošt vkládejte raději méně porcí. Během otáčení maso nepropichujte a otáčejte ho pomocí grilovacích kleští. Pořiďte si sadu na grilování. Negrilujte maso příliš prudce.