Hnojivo z droždí a cukru

Hnojivo připravené z droždí a cukru je pro rostliny cenově dostupnou vitaminovou bombou. Vyrobte si jej sami doma a přidejte ho ke svým sazeničkám rostlin.

Kvasnice neboli droždí jsou směsí živých jednobuněčných organismů, které lidstvu už od pradávného starověku pomáhají vyrábět třeba chléb, pivo či víno. Hodně pomohou i rostlinám v zahradě jako růstový stimulant nebo skvělé hnojivo. Všechny obsažené látky prospívají našemu zdraví i rostlinám. Kvasnicové hnojivo však neprospěje všem druhům rostlin a nesmí být příliš koncentrované.

Kvasnice neboli droždí

Droždí je kromě živých jednobuněčných organismů nabité vitamíny skupiny B, díky kterým mohou rostliny lépe prospívat. Lze použít čerstvou kostku kvasnic nebo balíček sušeného droždí, protože se v obou nacházejí živé kultury. Kromě kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae obsahuje droždí plno minerálů a stopových prvků. Je bohaté zejména na železo a měď, obsahuje enzymy, esenciální kyseliny a minerální soli. Z vitamínů je to kromě skupiny B i vitamín D.

Na které rostliny použít kvasnicové hnojivo

Kvasnicové hnojivo prospívá především rajčatům, paprikám, okurkům, cuketám, dýním a jahodám, v okrasné zahradě zejména růžím, muškátům a orchidejím, které pak mají více květů. Obecně lze konstatovat, že kvasnicové hnojivo prospěje většině pokojových, balkonových i zahradních rostlin, které plodí ovoce nebo zeleninu, nebo bohatě okrasně kvetou.

Jak a kdy použít kvasnicové hnojivo

Kvasnicovým roztokem se hnojí ihned po výsadbě, kdy sazenicím pomůže lépe zakořenit a urychlí jejich růst. Kořenový systém bude rozvinutější, kořeny silnější, stavba celé rostliny robustnější a úroda lepší i bez chemie. Celkově se zlepší půdní mikroflóra, omezí výskyt škůdců a rostliny budou více chráněné. Hnojivo je dobré používat 1x za 14 dní, v létě i 1x za týden.

Příprava hnojiva z čerstvého droždí

Voda nesmí být příliš horká, teplota nesmí být vyšší než 50 °C, aby nedošlo k zahubení kvasinek. Pokud by naopak byla moc studená, kvasinky by se nemnožily.

Potřebné suroviny:

  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 1 l vlažné až teplé vody

Postup přípravy:

Droždí rozdrobíme do litru vody a promícháme, aby se rozpustilo. Roztok necháme do druhého dne kvasit a smícháme se 4 litry odstáté vody. Tím získáte 5 litrů kvasnicového hnojiva.

Příprava hnojiva z čerstvého droždí a cukru

Potřebné suroviny:

  • 10 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 l vlažné až teplé vody

Postup přípravy je úplně stejný.

Příprava hnojiva ze sušeného droždí

Potřebné suroviny:

  • 1 balíček sušeného droždí (7 g)
  • 2 lžíce cukru
  • 10 l vlažné až teplé vody

Postup přípravy:

Droždí nasypeme do větší nádoby, přidáme cukr a zalijeme 10 litry vody. Roztok necháme den kvasit a zředíme 30 litry odstáté vody. Vznikne 40 litrů hnojiva.

Na co si dát pozor

Droždí nesmí být v hnojivu moc koncentrované. Vycházejte z poměru 1 díl kvasnicového základu dle receptu na 3 až 4 díly odstáté vody. Hnojivo ihned spotřebujte. Podobně jako kvasnice se dá použít kávová sedlina pro hnojení. Roztok z droždí aplikovaný postřikovačem na listy působí jako ochrana před škůdci.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.