Co nabízí vinyl?

Plovoucí podlahy 3x jinak. Co nabízí vinyl, dřevo a laminát?

Chtěli byste si položit plovoucí podlahy, ale nejste si jisti, jaký typ vybrat? Mezi jednotlivými materiály jsou rozdíly jak ve vlastnostech, tak ve vzhledu. Mezi nejoblíbenější plovoucí podlahy patří dřevěné plovoucí podlahy, laminátové plovoucí podlahy a vinylové plovoucí podlahy. Proto si blíže představíme tyto tři typy.

Proč se vlastně podlahám říká plovoucí? Je to proto, že žádná jejich část není pevně uchycena k podlaze nebo ke stěnám a nadneseně řečeno “plavou” po podkladu. Samozřejmě, že plovoucí podlahy se pokládají tak, aby vytvořily jednolitou plochu, která bude stálá. Každá jednotlivá lamela podlahy je opatřena tzv. zámkovým spojem, pomocí kterého se k sobě jednotlivé díly spojují a výsledkem je krásná podlahová krytina, kterou lze ovšem podle potřeby opět rozebrat (toto například lepené podlahy neumožňují).

3 typy plovoucích podlah pro domácnosti

Plovoucí podlahy jsou dostupné v mnoha provedeních. Mezi nejprodávanější patří podlahy z vinylu, laminátu a ze dřeva. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Plovoucí dřevěná podlaha – vnese do interiéru závan přírody

Dřevěné podlahy jsou v oblibě od nepaměti. Jejich nesporným plusem je přírodní původ, měkký omak a autentický vzhled. Plovoucí dřevěné podlahy jsou nejčastěji vyráběny jako třívrstvé lamely, které mají výborné tepelně i zvukově izolační vlastnosti. Vrchní vrstvu tvoří masivní nášlapná vrstva, střední část je laťovka z měkkého dřeva a spodek z tenké vrstvy dýhy. Podlahy ze dřeva poměrně dobře zvládají změny teploty i vlhkosti, ale moc si nerozumí s přímým kontaktem vody, takže je potřeba hlídat, když se na ně něco vylije a vždy vodu setřít. Velkou výhodou je možnost renovace dřevěného povrchu, který se dá několikrát zbrousit a tím obnovit vzhled podlahy.

Plovoucí dřevěná podlaha

Laminátová plovoucí podlaha – cenově dostupná a odolná

Plovoucí podlahy z laminátu jsou velmi podobné dřevěným podlahám, dokáží velmi dobře imitovat jejich vzhled a jsou za příznivější cenu. Oproti přírodnímu dřevu jsou ale o něco tvrdší. Laminát bývá složen z vrchní dekorativní laminátové vrstvy, středové jádrové nosné vrstvy a ze spodní protitahové stabilizační dýhy. Laminátové podlahy se dobře udržují a pokud hledáte kompromis vzhledu a příznivé ceny, jsou dobrou volbou.

Laminátová plovoucí podlaha

Vinylová podlaha click – krásná a prakticky nezničitelná

Mezi nejmodernější typy plovoucích podlah se řadí plovoucí vinylové podlahy. Vinyl je uměle vyráběný materiál (bez obsahu škodlivých látek), který je díky moderním postupům vzhledově téměř k nerozeznání od přírodních dekorů (dřevo, kámen apod.). Nespornou výhodou vinylu je jeho nadstandardní odolnost proti poškození, nízké nároky na údržbu a využitelnost v podstatě kdekoli. Vinylové podlahy v click variantě bývají buď celovinylové nebo vícevrstvé. Mezi naprostou špičku se řadí tzv. rigidní SPC vinylové podlahy, které disponují pevným jádrem z minerálního kompozitu, díky kterému má plovoucí vinyl perfektní rozměrovou stálost.

Vinylové podlahy click

Všechny typy plovoucích podlah najdete v nabídce prodejce Plancher. Pokud byste potřebovali poradit s výběrem nebo si jednotlivé materiály osahat, je možné navštívit vzorkovnu podlah.

Podle čeho si vybrat druh plovoucí podlahy

Při výběru plovoucí podlahy se neorientujte pouze podle ceny, ale i podle toho, jaké nároky na podlahu máte a co od ní očekáváte. Někdo chce, aby jeho podlaha byla krásná na pohled, příjemná na dotek a vnášela do prostoru pocit “živosti”, a proto zvolí dřevěnou plovoucí podlahu. Někdo jiný chce co nejvíce snížit náklady, a přesto mít podlahu pěknou na pohled, takže sáhne po laminátu. A jiní zase ocení, když bude jejich podlaha pěkná na pohled, ale zároveň vysoce odolná a nebudou se o ni muset moc starat a zvolí si vinylovou podlahu.

Autor příspěvku: Redakce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *