Uvařit doma jednou za čas pro sebe či své nejbližší není zase tak časově ani fyzicky náročné, aby se to nedalo bez větších potíží zvládnout. Profesionální kuchyně v restauraci nebo třeba školní jídelně však musí fungovat mnohem svižněji a efektivněji.
Denně se v takovýchto zařízeních vytvoří klidně i několik stovek jídel, a proto je nezbytné mít po ruce kvalitní vybavení.
Není rozumné šetřit za všech okolností
Do kuchyně v domácnosti je snadné pořídit si kompletní gastro vybavení za relativně solidní peníze, nicméně v dobře vedené restauraci je nezbytné mít kvalitní nejen suroviny a personál, ale zároveň i pracovní nástroje a spotřebiče.
Vhodná lednice
Zásadním doplňkem každé profesionální kuchyně je mimo jiné také gastro lednice. Ta se od běžných chladniček odlišuje hlavně svou velikostí.
Zatímco v běžné lednici se většinou skladují potraviny pro pár lidí, do té profesionální toho musí vlézt přeci jen trochu více. Proto mají i menší restaurace obvykle více chladniček.
Nádobí
Je jasné, že žádné restaurační zařízení se nemůže obejít bez adekvátního gastro nádobí. Standardně se samozřejmě používají klasické hrnce, pánve či talíře, avšak v profesionálním provozu je často běžné narazit i na v běžné kuchyni nepříliš typické doplňky, kupříkladu na speciální džbánky na šlehání mléka.
Moderní myčka
Když už jsme u toho nádobí, není možné zároveň nezmínit ani profi myčku. V podniku, kde se denně vytváří kvanta jídel, je skutečně nemožné mýt všechno pouze ve dřezu. K tomuto účelu je nezbytné použít kvalitní myčku.
Tento druh elektrospotřebiče se dá rozdělit do dvou základních kategorií, a sice na průchozí a podstolové. Průchozí modely ocení hlavně větší restaurace, jelikož s jejich pomocí je možné umýt více nádobí za stejné množství času než v případě podstolových typů.
Velký sporák
Bez dobrého profi sporáku nemůže fungovat žádná kuchyně. Sporáky jsou obvykle plynové, elektrické nebo indukční. Indukční modely jsou pro celou řadu kuchyní čím dál tím atraktivnější, jelikož mají poměrně solidní spotřebu.