úspora_energie_PR_EON

3 základní způsoby, jak na výpočet spotřeby elektřiny

Spolu s rostoucími cenami elektrické energie se stále více lidí zajímá o to, jak náročné jsou chladničky, mrazničky, televizory či třeba počítače, které doma používají. Zjištění energetické náročnosti může vést k tomu, že je nebudete mít zbytečně zapnuté, pakliže to není zapotřebí. Ušetříte pak možná až stovky korun měsíčně, neboť snížíte celkovou spotřebu elektřiny ve vaší domácnosti. Jak ale zjistit konkrétní spotřebu u jednotlivých zařízení?

1. Wattmetr spolehlivě vypočte cenu, kterou vás stojí provoz jednotlivých spotřebičů

Nejlepším a nejpřesnějším způsobem je využití takzvaného wattmetru. Ten se dá koupit takřka ve všech obchodech s elektronikou, leckdy jej mají v nabídce také různé hobby markety. Wattmetr musíte zapojit mezi zástrčku spotřebiče a elektrickou zásuvku, k níž je připojený. Následně vám wattmetr zjistí, jaká je aktuální spotřeba ve watthodinách. Zároveň vám tento údaj přepočte na koruny, takže celkem přesně víte, kolik za chladničku a další spotřebiče utrácíte. Moderní wattmetry dokážou sledovat energetickou náročnost i v průběhu času, třeba během jednoho dne, což ještě více zpřesní výsledný odhad ceny za elektřinu.

2. Odhad z energetického štítku

Pokud nechcete investovat do wattmetru, dá se výpočet spotřeby elektřiny zjistit rovněž na základě energetického štítku. Ten by měl být na každém větším domácím elektrospotřebiči. Zde je však na místě dodat, že výrobce počítá s určitou průměrnou spotřebou. Záleží pak na vás, zda spotřebič užíváte častěji, nebo jej naopak máte zapnutý méně, než výrobce předpokládal, což vám pak samozřejmě šetří náklady na chod domácnosti.

3. Výpočet podle příkonu

Ještě lze zmínit, že se spotřeba elektřiny dá zjistit také dle uváděného příkonu, což je opět údaj, který by neměl chybět na žádném moderním spotřebiči. Tuto hodnotu pak vynásobte dobou, po kterou je zařízení během jednoho měsíce zhruba zapnuté. Vypočtené kilowatthodiny následně už jen vynásobíte cenou, za niž vám každou kilowatthodinu účtuje dodavatel. I tato výsledná hodnota bude samozřejmě jen přibližná, pomůže vám ale zorientovat se v tom, zda spotřebič není zbytečně energeticky náročný a není na čase jej vyměnit za nový, úspornější model.

Autor příspěvku: Redakce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *