Jak věšet obrazy na zeď? Zkuste pár našich tipů a rad.

Když přijde řeč na věšení obrazů, asi vás napadne vzít hned do ruky kladivo a hřebíček. Existují ale i jiné možnosti, například různé samolepicí háčky, suchý zip, věšení obrázků lišty nebo na šňůru. Záleží pouze na vás, pro kterou z variant a možností se rozhodnete. Než se do věšení pustíte, zkuste si přečíst naše doporučení.

Než začneme

Než začnete zatloukat hřebíky a provrtávat zdi, nebo samolepicími háčky špikovat stěny svých místností, dobře si promyslete celkovou kompozici, jak mají všechny vaše obrazy viset. Zvažte, zda na zvolené místo zavěsíte pouze jeden obraz, nebo sem budete postupně přidávat další a vytvářet svou malou domácí galerii krás a vzpomínek. Pokud jste se rozhodli pro složitější uspořádání, nakreslete si svou představu na kousek papíru. Zhotovte si klidně pomocný model z papírů a pásky. Papíry provizorně připevníte na stěnu a pak si vše důkladně prohlédnete s odstupem. Pak teprve začnete věšet obrazy.

Tip: Přechodové lišty, profily a hrany schodů pro podlahy

Kladivo a hřebíky

S kladivem a hřebíky jde o tradiční řešení. Pokud s tímto nástrojem skutečně umíte zacházet, není co namítat a můžete se rovnou pustit do práce. Při použití této osvědčené metody vám hrozí jen to, že hřebík obraz neudrží a spadne na zem. Můžete také sáhnout po adhezivních háčcích. Pokud si s kladivem v ruce příliš nevěříte a začínáte, použijte samolepicí pásku, ze které si vytvoříte na stěně kříž, který zabrání jejímu popraskání během zatloukání. Pokud máte byt v paneláku, pořiďte si zatloukač jehel. Práci s ním zvládne i žena a na menší obrázky vám stačí.

Adhezivní háčky

Adhezivní háčky, samolepicí, kdy stačí pouze sloupnout kousek papírku a jsou připravené k použití, nebo ty, co se musí nejprve zahřát a pak přitisknout ke stěně, jsou snadné na použití. Těší se oblibě a mají je rády i ženy, protože tak mohou ryze mužskou práci obejít. Věšení obrazů pomocí samolepicích háčků má jednu nevýhodu, mohou se samovolně odlepit. Při nákupu pečlivě zkontrolujte datum výroby. U samolepících háčků vyrobených déle než před 2 lety, může být už lepidlo zaschlé.

Věšení pomocí lišt a pevných provázků

Obrazy lze zavěsit i pomocí lišt a pevných provázků. Dřevěné, hliníkové nebo kovové lišty, zvolené podle toho, jaký materiál se mnohem více hodí do vašeho interiéru, připevníte snadno na stěnu. Teprve na lištu pak zavěsíte obrázky pomocí provázků, které snadno provléknete kovovými háčky, které jsou umístěné na zadní straně obrázků. Jde o zajímavý interiérový doplněk a věšení obrazů s ním prostě může vypadat jinak.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *