Asi každý, kdo má doma troubu na pečení, ví, jaká dřina je čištění mastnot a usazenin. A my zase víme jak troubu vyčistit důkladně a bez chemie.
Většinu prostředků, které budete na čištění trouby potřebovat, máte jistě doma i nyní. Nejedná se o žádné finančně náročné přípravky, ale běžné domácí potřeby, u kterých vás možná překvapí, jak účinné jsou. Výhodou také je, že na rozdíl od komerčních prostředků na čištění ušetříte nejen svou peněženku, ale také nebudete vdechovat nebezpečné chemikálie.
Tip: Chcete vědět, jaká trouba boduje u veřejnosti i odborníků? Podívejte se na nejprodávanější vestavnou multifunkční troubu značky Mora.
Čištění trouby vodou s citronem
Pokud se chcete zbavit mastnot a zápachu v troubě, nalijte do zapékací misky menší množství vody s citronovou šťávou. Použít můžete také citronový koncentrát. Vložte do prázdné trouby předehřáté na 160 stupňů a zavřete ji. Počkejte, až se začne odpařovat a bude se vytvářet pára. Troubu asi po patnácti minutách vypněte, ale neotvírejte. Pára rozpustí mastnotu a uvolní připečené zbytky jídla. Nenechte ale troubu úplně vychladnout, dokud bude ještě vlažná, utřete ji houbičkou nebo hadříkem.
Čištění trouby octem
Ocet kromě dochucování můžete výborně použít i k čištění. Nalijte ho do rozprašovače a postříkejte jím vnitřek trouby. Případné zbylé usazené nečistoty seškrábněte plastovou špachtlí a povrch poté setřete vlhkým hadříkem.
Tip: Více o ekologickém čištění trouby se dočtete v článku: Jak jednoduše vyčistit troubu bez chemikálií.
Použijte prášek do pečiva
Špinavé a mastné sklo trouby jde krásně vyčistit práškem do pečiva. Smíchejte ho v misce s vlažnou vodou a vytvořte tak hustou kaši. Hadříkem ji naneste na sklo, rozetřete a nechte působit asi 60 minut. Sklo potom otřete vlhkým hadříkem.
Čistič z jedlé sody
Jedlá soda výborně funguje na staré připečeniny na stěnách a také na dvířka silně pokrytá mastnotou. Smícháním jedlé sody s vodou vytvoříte pastu, která se bude lehce roztírat. Hadříkem nebo starým kartáčkem na zuby ji potom naneste na plochy trouby, dejte pouze pozor na topná tělesa. Zvláštní pozornost věnujte usazeným mastným skvrnám. Pastu nechte působit přes noc, nejlépe 12 hodin, a poté důkladně setřete vlhkým hadříkem.
Čištění trouby solí
Použít můžete také obyčejnou kuchyňskou sůl. Tu nasypte do misky a vložte do vyhřáté trouby dokud nezhnědne. Díky soli mastnota povolí a poté půjde lépe vyčistit.
Leštění trouby moukou
Mouka sice nevyčistí troubu od špíny a mastnot, o to lépe ji ovšem dokáže vyleštit. Na pochromované a jiné lesklé povrchy trouby můžete využít hadřík posypaný hladkou moukou a tyto povrchy jím přetřít. Povrch moukou vyleštíte tak, že bude vypadat jako nový.
Další tipy na čištění najde v článku Jak správně čistit kuchyňské spotřebiče a zákoutí, který vyšel na internetovém magazínu iReceptar.cz.