Jak sušit ovoce? S naším návodem je to hračka!

Připravit si domácí sušené ovoce není se správným návodem žádná věda. Sušit ovoce dnes můžete klasicky v troubě nebo elektrické sušičce. Usušit si můžete širokou škálu druhů ovoce. Připravte si lahodou svačinku sami doma.

Na sušení můžete použít téměř jakékoliv ovoce. Ať už se rozhodnete sušit jablka, hrušky, švestky, meruňky, banány, třešně nebo třeba kiwi, zdravě si pochutnáte. Při sušení ovoce se v plodech zachovává velké množství vitamínů a minerálů. Tyto látky jsou citlivé zejména na vysoké teploty, proto je během sušení sledujte. Jak tedy správně doma usušit ovoce a připravit si zásobu lahodných plodů, které zrovna nejsou ve všech ročních obdobích k dostání v obchodech, nebo jsou drahé?

Příprava před sušením ovoce

Každé ovoce před sušením vždy důkladně omyjte a nechte osušit. Pokud je to potřeba, zbavte ho pecky, jádřince či slupky. U určitých druhů ovoce musíte rozpůlit nebo nakrájet na plátky. Důležité je dodržet tloušťku plátku asi 0,5 až 1 centimetr. Menší druhy ovoce můžete dokonce ponechat v celku. I když naše babičky sušily jablka třeba i na topení, tento proces se samozřejmě také nevylučuje, ale sušení bude probíhat poměrně déle a na ovoce se může dlouho prášit.

Sušení ovoce v troubě

Pokud se rozhodnete sušit ovoce klasicky v troubě, dodržte následující postup. Nakrájené ovoce postupně vyskládejte na plech s pečícím papírem. Při sušení také můžete použít sušící rošt. Aby celý postup sušení proběhl správně, je velmi důležité, aby byl během procesu zajištěn odvod vlhkosti z ovoce a zároveň se dané ovoce sušilo při správné teplotě, která nebude příliš vysoká.

Ovoce vždy začněte sušit na 20 °C a celou dobu nechte pootevřená dvířka trouby. Jakmile budou kousky ovoce polosuché, teplotu můžete zvýšit na 30 °C. Postupně můžete pomalu teplotu zvyšovat až na 70 °C. Tuto teplotu byste ale neměli nikdy překročit, aby se v sušeném ovoci uchovaly důležité vitamíny, minerály a prospěšné látky. Teplotu pak zase snižujte a sušení ukončete při nízké teplotě. Až budete mít ovoce usušené, nechte jej řádně vychladnout a pak jej skladujte na suchém a tmavém místě, nejlépe v nádobách dobře uzavřených víkem.

Sušení v sušičce na ovoce

Sušení ovoce v elektrických sušičkách je v dnešní době téměř bezpracné. Připravené ovoce jednoduše vyskládáte do přihrádek na jednotlivá plata sušičky a ovoce sušíte při teplotě 50 až 55 °C. Správně usušené ovoce bude ještě dostatečně vláčné a chutné. Abyste si ověřili, zda už je sušení opravdu hotové, stačí nechat vychladnout jeden kousek ovoce a rozpůlit ho. Pokud se v řezu neobjeví žádná voda, proces sušení je dokončen. Sušení ovoce probíhá několik hodin. I když je proces zdlouhavější, čeká vás velmi chutný a zdravý produkt bez konzervačních látek, který si může vychutnávat po celý rok. Pustit se můžete také do sušení hub.

 

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *