Jak vyrobit domácí generátor ozonu? A vyplatí se to?

Pokud právě uvažujete, zda si na sterilizaci soušek nepořídit ozonový generátor, podíváme se dnes blíže na to, jak funguje. Ukážeme vám i příklad, jak si jej vyrobit. V žádném případě vás ale k jeho výrobě nenabádáme. Může to být nebezpečné a při nesprávném postupu si můžete i ublížit. Generátor ozonu se dá i zakoupit.

Jak ozon funguje

V pořadí třetí atom kyslíku v ozonu je extrémně reaktivní. Snadno se váže na jiné molekuly různých kontaminantů. Sem můžeme zařadit pachy, plísně, bakterie i viry. U pachů se mění jejich chemická struktura. Výrazně se sníží, nebo úplně eliminuje. Viry a bakterie jsou při správné koncentraci ozonu zcela zničeny. Ozon napadne i zbývající sloučeniny a kontaminant je nakonec zcela zničen díky oxidaci. Následně se ozon změní zpět na kyslík, což je šetrné i k životnímu prostředí.

Jak vyrábí ozonový generátor ozon

Tzv. koronový výboj v přístroji vytváří ozon díky vysokému napětí působícím na kovovou mřížku mezi dvěma dielektriky. Vysoké napětí jimi prochází na uzemněné síto nebo desku a během procesu vytváří z kyslíku v komoře ozon. Proces dělí molekuly kyslíku na jednotlivé atomy kyslíku O, které se kombinují s molekulou kyslíku O2 za vzniku ozonu O3.

Jak ozon reaguje s jinými materiály

Ozon se používá na čištění a dezinfekci předmětů i prostoru. Má silné oxidační účinky. Při vyšších koncentracích a delším působení by mohl poškodit povrchy náchylné ke korozi, nebo způsobit zrychlenou degradaci některých plastových a gumových produktů. Vždy záleží na tom, na co chceme ozon použít. Pokud uvažujete o desinfekci roušek, cena generátoru ozonu se pohybuje od 5 000 Kč.

Jak vyrobit domácí generátor ozonu

Možná uvažujete o ušití roušky, výrobě domácí dezinfekce, nebo přemýšlíte o tom, že si v ozonovém generátoru budete roušky sterilizovat a chcete si ho vyrobit. V žádném případě vás k jeho výrobě nenabádáme, protože to může být nebezpečné a při nesprávném postupu si můžete i ublížit. Proto raději zvažte, zda se vám výroba generátor ozonu vůbec vyplatí a zda není lepší si ho rovnou zakoupit a neriskovat.

Výroba ozonového generátoru

V přiloženém videu uvidíte, jak si vyrobit ozonový generátormikrovlnné trouby a vyzkoušet si sterilizaci roušek ozonem pomocí vyrobeného sterilizátoru za pomoci generátoru ozonu vlastní výroby s lehkou ovladatelností. Jeho výrobce vyndal z mikrovlnky mikrovlny, přidal vysokonapěťové trafo, generátor ozonu i trafo k napájení ventilátoru a světla pro možnost sledovat proces. Přibyl usměrňovač s diodou proti přetížení. Ventilátor mikrovlnky chladí trafo, i když to při krátkém provozu není nutné.

Zůstalo také ovládání času a výkonu. Výkon funguje na bázi přerušování napájení trafa. Ponecháno bylo i zajištění dveří, takže se přístroj při otevření okamžitě vypne. Navíc bylo přidáno těsnění na dveře, aby ozon neunikal, protože sice bakterie a viry zabíjí ve vteřině, ale není zdravý pro člověka, protože rozkládá opravdu všechno. Pro jistotu byly zadělány i veškeré otvory v mikrovlnce a spáry jsou přetaženy silikonem.

Jak funguje domácí ozonový generátor

Ventilátor rozhání ozon v mikrovlnce. Ta se nastaví na minutu na minimální výkon a spíná se během minuty vždy jen na pár sekund. To stačí, aby byly bakterie a viry zničeny. Ozon působí na vloženou roušku i po vypnutí další 2 minuty. Pak vyndáte a necháte vyvětrat roušku i celou místnost a můžete roušku znovu používat. Do místnosti se dostane jen minimum ozonu. Pokud by došlo k úniku ozonu, tak to ucítíte. Ozon má svůj specifický zápach. Autor doporučuje ověřit zkoušečkou jednotlivé dráty, protože barvy drátů často nesedí.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *