Sháníte recept na zavařování hub? Hned 3 pro vás máme. Zavařování jde navíc i bez zavařovacího hrnce. Přidáváme 3 postupy na zavařování v myčce na nádobí, mikrovlnce či troubě.
Nakládané houby v octu
Suroviny na 1 skleničku:
- houby
- lihový ocet
- vodu
- špetka soli
- 1 lžička cukr krupici
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 malý bobkový list
- 5 koleček mrkve
- 5 plátků cibule
- 1 malý stroužek česneku na plátky
Skleničku a víčko vymyjte, prolijte vařící vodou a nechte oschnout. Omyté houby pokrájejte na menší kousky a 10 minut je bez pokličky povařte v osolené vroucí vodě.
Mezitím si svařte lák:
Klasický osmiprocentní ocet nařeďte vodou v poměru 1:2, aby vám vznikl 2,5 až 3% roztok, osolte, přidejte pepř, bobkový list, nové koření a cukr. Povařte ho 5 minut. Ještě horké, scezené houby plňte do 2/3 skleničky. Houby prokládejte kolečky mrkve, plátky cibule a česneku. Houby zalijte lákem i s kořením, hrdlo sklenice otřete čistým ubrouskem a pořádně utáhněte víčko. Skleničku otočte dnem vzhůru, aby se ocet dostal i k víčku a promíchal s houbami. Sterilujte 25 minut.
Houby naložené ve víně
Suroviny na 1 skleničku:
- houby
- 50 ml lihového nebo vinného octa
- 100 ml bílého vína
- 1 lžičku cukru krupice
- ½ lžičky soli
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 malý bobkový list
- 5 koleček mrkve
- 5 plátků cibule
- 1 malý stroužek česneku na plátky
Pečlivě vymyjte sklenice a nechte oschnout. Omyté houby pokrájejte na menší kousky a 10 minut je povařte v osolené vroucí vodě bez pokličky.
Mezitím si svařte lák:
Vezměte 1 díl octa a 2 díly vína, tedy uvedené množství, podle velikosti sklenice, přidejte cukr, sůl, pepř, bobkový list, nové koření a 5 minut povařte. Ještě horké, scezené houby plňte do 2/3 skleničky, proložte zeleninou a přelijte lákem. Otočte sklenice, aby se lák dostal i k víčku. Sterilujte 25 minut.
Pikantní houby v oleji
Suroviny na 1 skleničku:
- 250 g hub nebo jen žampionů
- olivový olej
- 1 chilli paprička
- sůl
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce bílého octa
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 1 lžíce sekané petržele
Houby omyjte a pokrájejte. Orestujte je na rozpáleném oleji s nasekanou papričkou dozlatova, osolte a přidejte najemno pokrájený česnek. Nechte je jen chvilku rozvonět. Vmíchejte ocet a protlak, a pak počkejte, až se odpaří většina tekutiny. Přidejte nasekanou petržel a směsí naplňte vyvařenou sklenici. Zalijte ji olejem, zavíčkujte a 30 minut sterilujte. Hodí se k vínu, do těstovin, sendvičů i na pizzu.
Zavařování v myčce na nádobí
Do myčky naskládáte pečlivě zavíčkované zavařovací sklenice, menší do horního a větší do spodního koše. Aby se nerozbily, můžete je od sebe oddělit plastovými talířky. Myčku nastavte na nejvyšší teplotní program, tedy na 70 °C či více a zapněte ji bez tablety. Pak sklenice z myčky vyndejte a dejte je dnem vzhůru na suchou utěrku. Po vychladnutí je obraťte a dejte na suché, tmavé a chladné místo.
Zavařování v elektrické, plynové či horkovzdušné troubě
Při zavařování v troubě vyndejte z trouby rošt a předehřejte ji na 200 až 220 °C. Na plech vyskládejte zavíčkované sklenice s mezerou alespoň 1 cm, aby nepopraskaly. Na plech nalijte teplou vodu do výšky alespoň 1 cm a vložte ho do trouby. Menší sklenice sterilizujte 10 a větší 15 minut. Každá trouba peče jinak, proto si to nejdříve musíte vyzkoušet třeba na jedné sklenici. Pak se můžete podívat, jak vyčistit troubu.
Zavařování v mikrovlnce
Při zavařování v mikrovlnce použijte sklenice s novým šroubovacím víčkem, ale příliš ho nedotahujte. Sklenici dejte na talíř mikrovlnky. Jednu sklenici o objemu 720 ml sterilizujte na výkon 700 W po dobu 6 minut a sklenici o objemu 360 ml zavařujte na stejný výkon 3 minuty. Po dokončení zavařování sklenici vyndejte z mikrovlnky, dotáhněte víčko, obraťte ji dnem vzhůru a položte na čistou utěrku. Za 5 minut sklenici obraťte a máte hotovo. Vyzkoušet můžete i sušení hub.