Mátový sirup je velmi zdravý. Upravuje zažívání a podporuje trávení. Navíc je velmi osvěžující. Vyzkoušejte náš jedinečný recept na mátový sirup.
Uchovejte si úžasnou vůni i blahodárné účinky máty na celý rok. Vynikající limonádu si pak z mátového sirupu můžete velmi snadno a kdykoliv připravit i v zimě a připomenout si opojnou vůni léta. Upravíte si své trávení i zažívání a budete se cítit skvěle. Doba přípravy našeho mátového sirupu jsou asi 2 hodiny a z uvedeného množství si vyrobíte 2 litry lahodného mátového sirupu.
Potřebné suroviny na výrobu mátového sirupu
- 4 plné hrsti máty
- 2 ks citronu v bio kvalitě
- 2 l vody
- 500 g třtinového cukru
- 3 tablety stévie
- 1 lžička kyseliny citronové
Tip: Jak založit nové záhony? Přinášíme rady a typy.
Postup výroby mátového sirupu
Citrony si pečlivě omyjeme a nakrájíme na plátky. Pokud nebudeme používat bio citrony, musíme je opravdu velmi důkladně očistit, kvůli chemickému ošetření. Pak si do mísy vložíme celé citrony, zalijeme 1,5 litrem vody a přidáme 3 lžíce obyčejného octa. Po 10 minutách citrony vytáhneme a lehce omyjeme studenou vodou.
Příprava máty
Mátu si nejprve nakrájíme a vložíme do veliké mísy, přidáme k ní nakrájené citrony a zalijeme ji vodou. Citrony ještě ve vodě propícháme vidličkou, aby důkladně pustily svou šťávu. Mísu následně přikryjte papírovou utěrkou a necháme takto mátu vyluhovat asi 24 hodin. Během této doby ještě citrony několikrát propícháme.
Úprava sirupu druhý den
Na druhý den výluh z máty scedíme přes plátýnko do hrnce, přidáme k němu třtinový cukr a stévii. Za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Zahříváme ale maximálně na 70 až 75 °C, Na závěr přidáme kyselinu citronovou a jakmile se rozpustí, sirup je hotový.
Mátový sirup
Přes trychtýř si pak přelijeme mátový sirup do připravených, dobře umytých sklenic, uzavřeme a skladujte je na temném a chladném místě. Abychom docílili krásné, světlé barvy, použijte třtinový cukr a díky tomu, že směs necháte luhovat pěkně na vzduchu. V opačném případě vám sirup ztmavne, což samozřejmě nevadí.