Mnoho z nás často neví, jakou dobu jsou skladovány vejce, než se vůbec dostanou do obchodu. Vajíčka sladovaná v chladničce většinou vydrží dlouho, ale může se stát, že se začnou kazit. Víte, jak poznat zkažená vejce, ještě než se z nich po rozklepnutí začne linout zápach?
Jak předejít zkažení vajec
Vejce skladujte v suchu a chladnu. Nejdéle vydrží neočištěná v lednici za stálé teploty od 2 do 8 ºC, kde vydrží až 28 dnů. Skladujte je špičkou dolů. Bublinka na tupé straně vejce má být nahoře. Slepičí vajíčka se dají skladovat i při vyšších teplotách, pokud jsou určeny k rychlé spotřebě. Dříve se dávali do chladné komory či sklepa. Při skladování při pokojové teplotě je spotřebujte do týdne.
Poznejte zkažená vejce zatřesením
Ve zkaženém vejci nedrží žloutek a bílek svůj tvar, a proto jej lze poznat i podle zatřesení. Pokud zatřesete čerstvým vejcem, poznáte, že žloutek drží vcelku a cítíte, jak se při pohybu vajíčkem pevný vnitřek přesouvá. Zkažené vejce je jakoby plné vody a jeho obsah v podobě žloutku a bílku se smísí.
Poznejte zkažené vejce podle zvuku
Pokud vejcem zatřepete, přiložte ho k uchu a pozorně poslouchejte. Pokud uslyšíte jemné šumění, určitě ho nepoužívejte. Tento trik můžete použít při kupování vajíček na farmářských trzích i v obchodě. Jednoduše tak můžete zjistit, zda byla vajíčka skladována správně a jestli už náhodou nejsou stará.
Poznejte zkažená vejce prosvětlením
Můžete také zkusit vejce prosvětlit. Posviťte si na vejce třeba baterkou. Vzduchová bublinka se časem zvětšuje díky tomu, jak se v něm vytvářejí plyny, které v něm nahrazují tekutinu. Pokud si na vajíčko posvítíte baterkou, uvidíte velikost bubliny.
Poznejte zkažená vejce díky testu s vodou
Pokud nechcete vajíčka rozbít, než je použijete, vyzkoušejte jejich čerstvost ve vodě. Test s vodou je jednoduchý a prozradí vám stav obsahu daného vajíčka. Zvolte dostatečně hlubokou nádobu, misku, hrnec nebo větší sklenici, kterou naplňte vodou. Po vložení vajec do vody sledujte, zda se vajíčko potopí na dno, vyplave na hladinu nebo kousek pod ni. Vejce plovoucí u hladiny jsou už zkažená.
Poznejte zkažená vejce podle vzhledu
Jedním ze způsobů rozpoznání čerstvosti vajec je vizuální kontrola. Rozklepnuté čerstvé vajíčko dobře drží tvar, žloutek je vypoulený, kulatý po krajích i do výšky a bílek více drží pohromadě. U zkaženého vejce se žloutek s bílkem smísí, kraje žloutku nedrží tvar a ten se rozteče do bílku.
Poznejte zkažená vejce čichem
Pokud se vám stalo, že vajíčka zůstala dlouho venku nebo se vám třeba v době nepřítomnosti rozbila lednička, raději vejce jedno po druhém postupně rozklepněte, než je přidáte do vaření. Jestliže si tedy nejste čerstvostí vajec jistí, každé vajíčko rozklepněte do misky. Po čichu okamžitě poznáte, zda ho nelze použít.