Lednička a mraznička je dnes součástí většiny domácností k uchování čerstvých potravin a prodlužení jejich trvanlivosti. Pokud však nakupujeme maso do zásoby a nezkonzumujete ho ihned, je třeba vědět, jak dlouho vydrží různé druhy masa čerstvé.
Naložené maso vydrží v chladničce déle
Každé maso je jiné a délka trvanlivosti se odvíjí od více faktorů. Naložené maso vydrží v lednici déle než čerstvé. Upravit jej můžete jako třeba naložené maso na uzení. Záleží především na druhu masa, jeho čerstvosti, rychlosti přesunu z pokojové teploty i na teplotě v lednici. Určitě znáte i naložené maso na grilování, které je u nás velmi oblíbené zvláště v letním období.
Drůbež v lednici
Chlazené drůbeží maso se kazí rychleji než ostatní druhy. Je citlivé na změnu teplot a světlo. Při nákupu použijte chladicí tašky a zpracujte ho v den nákupu, protože nevíte, kolik dní bylo v obchodu. Ihned po příchodu domů ho dejte do lednice, kde vydrží 2 dny. Skladujte ho v uzavíratelné nádobě při maximální teplotě 2 až 4 °C na první poličce nad zásuvkou na zeleninu, kde je nejnižší teplota.
Drůbež v mrazáku
Zmrazené drůbeží maso vydrží v mrazničce až rok. Záleží na konkrétním druhu a zpracování. Celé kuře můžete uchovávat až 1 rok, porcované části 6 měsíců. V uzavíratelné nádobě si zachová živiny a nevymrzá. Drůbeží maso opakovaně nerozmrazujte a nezamrazujte.
Mleté maso v lednici
Chlazené mleté maso zkonzumujte do 2 dnů od nákupu. V ledničce s nulovou zónou, kde je teplota na bodu mrazu, prodloužíte masu trvanlivost. Teplota by při skladování mletého masa neměla přesáhnout 2 °C.
Mleté maso v mrazáku
V mrazničce můžete mleté maso uchovávat 3 až 6 měsíců. Čím je maso tučnější, tím kratší dobu vydrží. Teplota v mrazáku musí být pod -18 °C.
Vepřové maso v lednici
Chlazené vepřové maso vydrží v ledničce 3 až 5 dní. Vařené maso zkonzumujte do 3 dnů. U uzenin, jako jsou párky nebo slanina se doba skladování liší. Neotevřené balíčky párků spotřebujte do 14 dní, po otevření je snězte za 1 týden. Slanina se dá uchovávat jen 1 týden. Celá vařená šunka vydrží1 týden, krájená jen 4 dny.
Vepřové maso v mrazáku
Zmrazené vepřové maso vydrží v mrazničce 8 měsíců. Tučnější zmrazené vepřové maso je třeba spotřebovat dříve.
Hovězí maso v lednici
Chlazené hovězí maso vydrží v chladničce 3 až 5 dní. Vnitřnosti uchovávejte jen 2 dny. Vařené hovězí maso uchovávejte v ledničce 3 až 4 dny.
Hovězí maso v mrazáku
Zamražené hovězí a telecí maso vydrží v mrazničce až 1 rok. Je třeba jej uložit do mrazáku nejpozději do 2 dnů od nákupu. Pro delší dobu uložení pak doporučujeme skladovat usušené maso.
Sladkovodní a mořské ryby a plody moře v lednici a mrazáku
Ryby, plody moře a měkkýši jsou na skladování náročné kvůli náročnému transportu. Čerstvé ryby a plody moře už byly zmrazeny na moři a rozmrazeny k prodeji. Zkonzumujte je do 24 hodin od nákupu. Zmrazené mořské ryby vydrží v mrazničce až 1 rok, sladkovodní ryby pouze 4 měsíce.