Můžete se pustit do zavařování, i když nemáte k dispozici speciální zavařovací hrnec. Zavařování ovoce, zeleniny i hub je možné v elektrické, plynové či horkovzdušné troubě. Zavařování v troubě má však svá pravidla a je dobré je dodržet, aby zavařování mělo své zdárné úspěchy.
Sterilizace sklenic
Pečlivou sterilizaci zavařovacích sklenic nic nenahradí. Sklenice, víčka i gumičky musí být čisté, aby se vám potraviny nekazily a netvořila se na nich plíseň. Doporučujeme používat vždy víčka nová, aby dobře těsnila. Zavařovací sklenice vypláchněte v horké vodě a nevysoušejte je utěrkou, mohli byste sterilitu narušit. Pak na pár minut vložte prázdné sklenice do předehřáté trouby.
Připravte si plech s vodou
Při zavařování v troubě umístěte uzavřené zavařovací sklenice na plech s vodou. Gumičky nebo víčka vlivem horkého vzduchu by bez vody mohli začít praskat. Ponoření do vody vytvoří vlhké prostředí jako při zavařování v zavařovacím hrnci. Do hlubokého plechu nalijte asi 2 cm vody a zavařovací sklenice do něj naskládejte. Zavařujte ve stejně velkých sklenicích, které se nesmí dotýkat vzájemně, ani okraje plechu. Na plech se vejde 6 velkých zavařovacích sklenic.
Zavařování v elektrické a plynové troubě
Zavařování v elektrických troubách je snazší, v plynových se teplota těžko odhaduje. U elektrické trouby si nastavte ohřev na horní i dolní topné těleso na 170 °C. Plynovou troubu nastavte na stupeň 1 až 2, podle jejího typu. Do předehřáté trouby vložte plech se sklenicemi a zahřívejte, dokud se neobjeví vzduchové bublinky. Ovoce zavařujte asi 45 minut, zeleninu, jako třeba okurky, pak 60 minut. Pak troubu vypněte a sklenice nechte uvnitř dalších 30 minut. Pak je lze vyndat a zchladit.
Zavařování v horkovzdušné troubě
Horkovzdušnou troubu nastavte na 250 °C a plech vložte ve spodní části na rošt. Zavařování menších sklenic trvá asi 5 až 10 minut, větších sklenic 10 až 15 minut. Přes sklenice dejte více vrstev navlhčených novin, abyste se vyhnuli přehřívání skla. Doporučujeme sklenice do novin obalit. Pokud nechcete investovat do zavařovacího hrnce a zavařujete jen jednou za čas, určitě stojí za to to zkusit.
Na co si dát pozor
Sklenice, víčka i gumičky vysokou teplotu při zavařování v troubě o něco více trpí. Každá trouba peče jinak, proto je s nastavením teplot a časů třeba z počátku trochu experimentovat. Při zavařování v troubě je také třeba počítat s vyšší spotřebou energie než v zavařovacím hrnci, protože do ní nevložíme dohromady tolik sklenic, jako dáme najednou do hrnce. Úspěšnost zavařování v troubě je ve srovnání se zavařováním v zavařovacím hrnci o něco nižší. Dá se to však časem dobře vychytat.
Zdroj: southbyse.files