Mall_bydletsnadno.cz_4 nejzasadnejsi kuchynske spotrebice a podle ceho je vybrat_AD

4 nejzásadnější kuchyňské spotřebiče: Podle čeho je vybrat?

Zásadním krokem každé rekonstrukce je vybavení kuchyně. Lidé v ní tráví nezanedbatelné množství času při přípravě chutných pokrmů a lahodných nápojů. Podle čeho vybrat kvalitní a efektivní spotřebiče?

1. Lednička/chladnička

Ledničky nebo také chladničky jsou v neustálém provozu den co den. Proto je vhodné vybrat takovou, která je v co nejvyšší energetické třídě. A to nejen z důvodu ekonomického, ale i ekologického. Předem si rozmyslete, jak velký chladicí prostor využijete, a podle toho vyberte velikost ledničky. Například pro rodiny jsou ideální velké lednice s prostorným mrazákem nebo takzvané americké lednice, které jsou dvoukřídlé a mají přídavné funkce.

2. Trouba

Troubu pořídíte vestavěnou i samostatně a stejně jako u lednic máte na výběr ze škály energetických tříd. Co se týče zdroje, ze kterého trouba čerpá, existují trouby elektrické nebo plynové. Ty elektrické mají horní a spodní ohřev a většina z nich je zároveň horkovzdušná – to znamená, že vestavěný ventilátor rozhání teplo po celém prostoru. Ty plynové jsou o něco méně nákladné a většinou je nelze pořídit jinak než samostatně a s vrchními plynovými hořáky. Plynová trouba je sice levnější než ta elektrická, bohužel ale při pečení není schopná zachovat tolik živin a vitamínů.

3. Varná deska

Jestliže si nepořizujete plynový sporák se zabudovanými hořáky, budete do své kuchyně potřebovat varnou desku. Na výběr máte indukční nebo sklokeramickou. Indukční varná deska je nejúspornější typ, který propouští maximálně 10 % nevyužitého tepla. V případě, že sundáte z desky nádobu, ohřev se automaticky vypne. Nevýhodou je, že na indukci potřebujete speciální nádobí s magnetickým dnem. Levnější varianta v podobě sklokeramické desky je lehce omyvatelná a disponuje pokročilými funkcemi, jako je například bezpečnostní zámek nebo přihřívání za využití minima energie.

4. Myčka

Myčky nádobí šetří elektrickou energii, vodu i náš čas a vyrábějí se ve dvou velikostech – o šířce 45 nebo 60 centimetrů. Většina z nich je vestavěná, ale existuje i myčka stolní, která je podobně široká, jen má často o jedno patro méně. Myčky mají několik programů, mezi nimi najdete i rychlostní režim nebo ekologické mytí. Při mytí nádobí v myčce ušetříte zhruba tři čtvrtiny celkového objemu vody, který byste spotřebovali během jednoho mytí v ruce.

Autor příspěvku: Redakce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *