Pak choi – Jak využít tento čínský salát v kuchyni

Pak Choi’ neboli Brassica rapa chinensis je čínské zelí, které je velmi oblíbené v pokrmech asijské kuchyně. Má jemnou a lehce nasládlou chuť. Nejvíce vitamínů a antioxidantů má v syrovém stavu, hodí se do salátů, ale i do teplé kuchyně.

Pak Choi’ nebo také bok choy je listová zelenina, která vytváří kompaktní růžici tmavě zelených listů se silnými a dužnatými bílými řapíky. Křehké listy se i s řapíky používají do salátů nebo k tepelné úpravě. Tato zelenina má výborné dietetické účinky a je výborným zdrojem vitamínu B, C, A, K, betakarotenu, antioxidantů, draslíku, železa, hořčíku, vápníku i fosforu. Lze ji využít ve studené kuchyně do salátů a pomazánek, nebo v teplé kuchyni do polévky, restovanou na pánvi i zapékanou. Obsahuje velmi málo kalorií, proto je vhodná pro různé diety a hubnutí.

Jak pěstovat Pak Choi’

Pak Choi’ je listová zelenina s krátkou vegetační dobou. Dá se pěstovat i několikrát po sobě. Pro dobrý růst je nutné zajistit dostatečnou půdní vlhkost. Semínka můžeme vysévat již od dubna do skleníku. Přímý výsev je možný až do června do července. Vysévejte do hloubky maximálně 1 cm ve sponu 50 x 30 cm. Semena vyklíčí už po 10 až 14 dnech při teplotě od 5 do 22 °C. Zvolené stanoviště by mělo být slunečné, ale čínské zelí poroste i v polostínu. Substrát volte lehký a propustný, nejlépe přímo pro výsev a množení.

Restované Pak Choi’ s ústřicovou omáčkou

Ingredience:

  • 4 hlávky Pak Choi’
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cm zázvoru
  • Sezamový olej
  • 2 lžíce ústřicové omáčky (může být i sójová omáčka)
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 čajové lžičky Solamylu
  • semínka, oříšky nebo pochoutkové droždí na posypání

Postup přípravy:

Spodní část odkrojíme, listy zelí od sebe oddělíme a opláchneme. Střed můžeme nechat v celém trsu. Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Česnek oloupeme a nasekáme na drobno nebo prolisujeme.

Rozehřejeme hlubší pánev wok, přidáme olej, česnek, zázvor a orestujeme. Až ucítíme vůni restovaného česneku, přidáme do pánve listy čínského zelí a na minutu pánev přiklopíme. Jakmile listy změknou, ale jsou stále křupavé, přidáme ústřicovou omáčku a sezamový olej a promícháme.

Pak rozpustíme 2 lžičky Solamylu ve 2 polévkových lžících studené vody, uprostřed pánve odhrneme zeleninu, do vytvořené šťávy vlijeme rozpuštěný Solamyl a za stálého míchání vytvoříme hustou omáčku. Podáváme posypané drcenými oříšky, semínky nebo pochoutkovým droždím.

Pak Choi’ s kuřecím masem

Suroviny:

  • 2 filety z kuřecích prsíček
  • 2 hlávky Pak Choi’ na osobu
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíci oleje
  • plátek másla

Postup přípravy:

Nejprve si prudce na oleji opečeme filety prsíček, které můžeme i nakrájet na menší kousky, osolíme, opepříme a dáme je stranou. Na másle zpěníme česnek a zázvor, nakrájený na plátky a přidáme omyté čínské zelí, okapané překrojené na poloviny.

Krátce restujeme, aby zůstaly křupavé, pak je osolíme, opepříme a na talíři proložíme filety. Podáváme bez přílohy, případně s pečivem, bramborami či bramborovou kaší.

Grilované Pak Choi’ s asijskou zálivkou

Suroviny:

  • 2 hlávky čínského zelí Pak Choi’
  • sezamový olej
  • sezamová semínka na posypání

Na zálivku:

  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 2 stroužky jemně nasekaného česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička třtinového cukru nebo medu
  • šťáva z ½ limetky
  • 1 sekaná chilli paprička

Postup přípravy:

Zelí rozkrojíme na poloviny a vhodíme do vařící vody. Stačí ho jen krátce 2 minuty blanšírovat. Vyjmeme ho a dáme do ledové vody, kde ho necháme zchladnout. Pak zelí vyjmeme a důkladně osušíme. Na oleji orestujeme zázvor s česnekem, přilijeme sójovou omáčku, vodu, přidáme cukr či med, sekanou chilli papričku, provaříme a pak dochutíme limetkovou šťávou.

Zelí dáme na olej na gril nebo grilovací pánev řeznou plochou. Až se vytvoří hnědé mřížky, otočíme ji na druhou stranu. Servírujeme řeznou plochou nahoru, mezery mezi listy vyplníme zálivkou a posypeme sezamem, který můžeme nasucho opražit. Pro přidání bílkovin můžeme servírovat s vejcem nebo ke grilovanému masu.

 

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *